semangat

Mommy semua, sy tak kuat hadapi alahan yang teruk. Muntah, bau semua tkleh. Sy letih. Dah mcm kain buruk. Tolong bg sy kata2 semangat. Sy betul2 tak tahan.. #firsttime #9weeks

25 Các câu trả lời

Sabar sis. Sy dr first week alahan kuat gila. Smpai 10 klinik sy pergi. Masa 17w sy ke hospital emergncy masuk air sb truk muntah. Smpai skrg dab 20w5d sy masih alahan truk. Makan ja muntah. Da try bnyk cara da. Try and error suda smua xble masuk. Demi baby makan sak smua biarla muntah apakan daya kita xmau jugak mcmni. Tp mmg xtahan makan ka minum ka mesti muntah. Smpai berat da hilang 10kilo. Tp msa bt details scan alhamdulilah baby ok. Sabar ya. Semoga Allah memberi bnyk2 kekuatan kesabaran utk nyawa yang bakal lahir nanti.

Berdoa & brsabar ye sis. Dugaan ibu mengandung. Sya dulu smpai 2 bln x mkn nasi, x bleh mkn yg bertumis yg bergoreng kering² je ok, x bleh bau org msak, bau makanan mmg loya. Hari² sya mkn buah je kdg² mkn maggi @ ratah lauk sbb x bleh telan. Mmg x elok mkn maggi tp sbb lapar & nk mkn nasi ngn lauk x bleh telan. Sesuap dua trus muntah. Rasa mcm x brpijak pda bumi yg nyata 1st trimester tu. Minyak angin mmg slalu dlm poket pegi kerja @ duk rumah. Alhamdulillah dh msuk 4 bln smua alahan hilg. Now ank dh 1 thun 5 bln.

Sis kena elakkan diri dari semua benda yg buatkan alahan sis..saya anak 1st alahan sampai bersalin..masa pregnant sy selalu kat bilik ja..sebab klu pegi dapur asyik muntah je..x suka bau masakan..bau peti sejuk..nampak pinggan kt sinki pun sy bolah muntah. Air nak air mineral je. Sis kena banyak bersabar ye.. masa ni memang sis rasa penat ngan semua ni tapi nnti lepas bersalin baru rasa indahnya memori semasa hamil. 😊 stay strong sis !

Normal tu sis.. Sy pun mase 1st trimester alahan teruk.. Segala bau xboleh,bau anak pun xboleh.. Tp dia duk nk melekat je.. Jenuh la nk tahan.. Tu belum alah memasak, mkanan.. Ulang alik toilet.. Setiap org x sama.. Sy doa kn sis kuat smpai alahan tu hilang.. Mmg rase mcm kenapa teruk sgt aku ni.. Tp Insha Allah nt sis mmg x kn sedar pun ble alahan tu hilang.. Tau2 da sihat... Cuba layan je alahan tu utk sementara 😊😊

Sabar je sis, saya masa 1 trimester. Bape kali muntah sampai menangis sbb first time kan. Pastu muntah2 tu semua kene time malam2. Sampai terduduk dalam toilet. Tapi alhamdulillah ada suami yg positif banyak bg kata semangat. Raikan je alahan ni. Anggap ni kenangan manis. Tak semua org merasa alahan. Syukur kite diberi pengalaman 😊. Nanti 2nd trimester dah hilang sikit2 dah. Alhamdulillah skrg saya dah 33 weeks.

Sabar ya sis, saya nak masuk 5 month baru habis muntah2, gastric bagai. Dari 4 weeks-16weeks muntah nak sampai 10 kali lah sehari sampai masuk air bagai . Saya selalu jugak menangis sebab selalu muntah tengah2 malam. Tapi fikirkan ada baby, tak apa lah muntah pun. Cuba mintak ubat tahan muntah dkt doc. Boleh lah membantu even kadang2 ubat pun tak jalan 😅😅

4y trước

Gastrik tu kire alahan ye sis??

Allahu.. Sabar la sis.. Sis kena kuat. Sis mindset dekat kpala InsyaAllah masok 3bulan InsyaAllah dah takde alahan tu.. Saya drpd 7w smpaii 11w..loya..nasi xmkn.. Mkn pon kena paksa.. Smpai nk muntah2.. Kena ganti laa nsi kepada benda lain.. Yg kenyang perut.. Sis hidu bau2 minyak sis dkt hidung.. Kalau muntah da terrrlalu terok, pegi klinikk

Sbar ye sis , sye dri awl preggy xde morning sickness tp sye alahan wktu mlm 😅 smpai x leh tdo bwak ke pagi , trpkse bhnti keje.. x leh tgk mknan, ayam langsung..awl preggy mmg x sntuh ap² jnis masakan berasaskn ayam.. kdg² menangis jgk bile alahan.. suami pulak dduk jauh..lg lha drama dkt stu 🤭 hrap sis kuat , xpe kte korban dmi anak..

4y trước

Sama sis saya pun alahan malam.. Saya pulak ikan takleh masuk.. Ayam pulak kalau goreng tepung atau kepak bakar je boleh lalu.

Sabar sis,,sy pun mse awl ngandung mcm sis,,mse awl ngandung sy jauh slma 6 bulan lg dri famly and shuben..sy pun tk kuat smpaikn terfikir mse tu nk buang 😭nyesal ckp mcm tu...nasib baik shuben bgi semangat...Alhamdulillah now da masuk 30 weeks,,bukn sia2x pun kita mcm ni..semua tu pahala yg Allah bgi...❤

Normal sis.. bertabahlah demi anak yg ada dlm rahim sis tu. In sya allah 2nd trimester nnti hlg lh morning sickness tu. Sy pn mcm sis jgk, tp alhamdulillah dh msk 2nd trimester ni 15w mabok dh completely hilang, skrg ni asyik nk mkn je sampai mengah dibuatnya. Semoga dipermudahkan urusan sis.. keep strong 💪