Something that triggered me

Hi mommy, saya nak luah sikit. Rasa sedih sgt check up dekat kk, 2x berturut2 nurse ckp benda yang sama and sometimes it really hurts&hit me. Saya dah 32w now and berat saya tambah 15kg, saya pun x tau mcm mana nk jaga makan. Nurse suruh minum air gula,Alhamdulillh takda sangkut apa2, tekanan darah cantik&hb pun cantik. Tapi nurse selalu ckp “awk kena jaga mkn,nnti kalau x jaga mkn berat tambah berlebihan boleh kena sawan, baby boleh meninggal dlm perut” ni first baby saya, jadi bila dia mentioned part meninggal tu mmg triggered, tak cukup dgn tu last week Dr pun cakap benda yg sama. Saya rasa cukup la sekadar suruh saya jga makan, jgn la mentioned pasal baby meninggal bnyak kali. Nurse ni pula bukan boleh bila org lawan,nnti dia ckp mcm2 kat kita. Bagi saya, nurse tolong la jaga mulut bila handle patient, haritu nurse boleh ckp kat saya “bnyk duit sgt ke nak bersalin kat hosp swasta” Allah, sya tanya je. Kena mcm tu pulak. Saya asyik terfikir je smpai kadang x de selera nk mkn sangat. Doakan saya and baby selamat ya mommy🤲🏻 semoga saya&semua mommy dpt nurse yang baik semasa nak bersalin nanti🤎 #firstmom #3rdtrimester

28 Các câu trả lời

sama awak... sy lps dr raya hari tu sy naik berat 3.5kg... mmg nurse ada ckp tkt risiko kena sawan, darah tinggi cuma nurse xdelah ckp baby meninggal cuma nurse pesan pastikan baby sentiasa gerak . cth kalau pg baby bangun pkul 6am so pastikan dia bangun.. kejut dia kalau dia x bgun... kalau still x bangun jugak kena trus kw hospital... after naik berat trus kena appoiment dgn kk 5-6 kali last jumpa doktor review semua ok bru dia ckp dah xperlu dtg kk tuk cek bp jantung semua tu.. just followup appoiment biasa bulanan

penah dgr nurse kk doakan ibu yang kene check gula masa tu agar sangkut bacaan gula tu, so akan beri komplikasi pd ibu Dan anak. semua sebab ibu tu terlewat sikit untuk amek darah masa lepas minum air gula tu. saya macam apoooooo? memang ibu tu salah, tapi tak perlu doa yang bukan2. marah2 maki hamun. tegur secara baik2 kan boleh. semua orang ada masalah. mmg ada ja nurse/Dr yang okay, tapi ada juga yg tak okay.

2y trước

sya pun penh gk,trlewat stgh kot,tu pun brsbb,sya dtg kk jam7 sbb appoinment mnum air gula,msa smpai kk blum buka,kite tggu je la dlm kreta,perut plak sakit,nsib baik ada ruma mcik brdekatan dgn kk,slesai ape smua,sya dtg blik kk,sya trus trang je la bila nurse tnya knp lmbt,n awl lgi dtg tpi perut sakit

nurse2 dokter mmg mcm tu. diaorg ckp benda yg betul sis. klau blh nasi tu sis ambil suku2 je.. jg betul2 prmknan... lebihkan syur2. diaorg pstikan kita betul2 jaga prmknan. sy pun sm sis. di srh jaga btul2 makanan skg nie.. pikir yg positive je sis.. semoga sis dan baby sht2 je selalu. berat bdn naik mendadak mmg tak boleh sis. tkt ada gdm. bahaya 😃😃😊😊jgn fkir sgt sis. kesian pd bby nnti. sentiasa hppy k. 😘

Puan abaikan mulut jahat macamtu. Jangan sampai kita pulak stress nanti effect pada bayi. Saya pun pernah kena tahan kk sebab berat naik banyak. Nurse cuma bagitau kalau berat naik banyak boleh affect pada kesihatan baby dan boleh bawa banyak penyakit lain je la takde la sampai cakap yang bukan bukan. Kita pun faham kalau dorang cakap elok elok kan. Jaga diri ya puan. Jangan stress stress ❤️

Suami sy biasanya suruh record sblm msuk utk dptkn rawatan. Berdasarkn pengalaman. Klau apa2 trus report ke JKN. Nanti dorg dtg siasat n bg kita ckp direct apa masalah yg berlaku n pegawai bertugas akn nasihatkn individu berkaitan. Apa2 record utk bukti. Mudah nak buat report. Setakat nie KK sini alhamdulillah bahasa elok n ckp pn xmelampaui batas. Berbeza dgn KK lama sy dptkn rawatan.

saya pun selalu nurse bg nasihat..sy hb low,drh tinggi.berat naik byk setiap kali check up mesti naik..mmg bising la nurse..sbb Sy xjaga mkn.benda betul just dengar je..xpernah rs sakit hati ke apa..dh tu mmg kerja nurse kan..Sy rasa puan kena terima nasihat dengan hati terbuka.. insyaallah semuanya adalah untuk kebaikan kita dan baby dalam kandungan

nurse n doctor ckp mcm tu sbb tu lah fakta nye. bila pregnant ni darah kita jd pekat. bila tk jaga mkn takut ade salur darah yg tersepit or ade darah beku. bila ada nye benda tu tanpa sedar mmg itu lah yg boleh jd. bukan nurse tu tk fikir patient tp kalau tk bgtau apa yg awk buat tu boleh menyebab kn kematian awk tkkn beringat n berjaga2

xpe sis angap ja apa yg dorg ckp tu sebagai peringatan UTK sis bhti² dorg akan ckp bnda yg BG kita takot tpi inshaallah xdak apa2 pikir 1 UTK kebaikan kita dan bby jgk.. sabar k. Sya ni dri ank first apa dorg xckp nak2 sgkut gdm.. Smpai thp Sya melawan la kadang tu grm dgn mulut dorg.. tpi ttp kna sabar ok

Sabar sis. Mmg ada nurse atau doktor bgtu. Mmg kena bsabar. Semoga dipermudahkn urusan sis. Sy pun hadap benda sama. Mnum air gula 2 kali tpi result smuanya ok. Berat mmg naik bnyk Alhamdulillah izim Allah smua ok baby lahir ok ja. Tiada masalah. Sis kena yakin ja bnyk doa, tawakkal. Inshaa Allah ok

Tak payah nak rasa triggered sangat lerr… masuk telinga kanan keluar telinga kiri… ambik yang elok buang yang keruh … yang penting awak dan baby selamat sudah…. Abaikan cakap dorang… and mindset tu kena ubah kit, just fikir dorang nak bantu awak untuk lebih berhati2 sudah…