Something that triggered me

Hi mommy, saya nak luah sikit. Rasa sedih sgt check up dekat kk, 2x berturut2 nurse ckp benda yang sama and sometimes it really hurts&hit me. Saya dah 32w now and berat saya tambah 15kg, saya pun x tau mcm mana nk jaga makan. Nurse suruh minum air gula,Alhamdulillh takda sangkut apa2, tekanan darah cantik&hb pun cantik. Tapi nurse selalu ckp “awk kena jaga mkn,nnti kalau x jaga mkn berat tambah berlebihan boleh kena sawan, baby boleh meninggal dlm perut” ni first baby saya, jadi bila dia mentioned part meninggal tu mmg triggered, tak cukup dgn tu last week Dr pun cakap benda yg sama. Saya rasa cukup la sekadar suruh saya jga makan, jgn la mentioned pasal baby meninggal bnyak kali. Nurse ni pula bukan boleh bila org lawan,nnti dia ckp mcm2 kat kita. Bagi saya, nurse tolong la jaga mulut bila handle patient, haritu nurse boleh ckp kat saya “bnyk duit sgt ke nak bersalin kat hosp swasta” Allah, sya tanya je. Kena mcm tu pulak. Saya asyik terfikir je smpai kadang x de selera nk mkn sangat. Doakan saya and baby selamat ya mommy🤲🏻 semoga saya&semua mommy dpt nurse yang baik semasa nak bersalin nanti🤎 #firstmom #3rdtrimester

28 Các câu trả lời

Pendapat saya , cara penerimaan seseorang tu. Kalau dah diri jenis hati tisu , senang sentap, it's ok jika terasa sangat. Macam saya, nurse dan doktor cakap macam tu, saya ok je, saya terima apa yg diorang cakap sbg ilmu pengetahuan. Lagi2 sy golongan berisiko hamil , dan ada kawan yg kna sawan semasa bersalin, jantung terhenti semasa bersalin, ada sedara yg baby meninggal dlm kandungan... tu untuk kita beringat lah supaya kita care dan tawakkal lebih dgn diri kita dan kandungan. Bagi saya, kita ni nak jadi ibu, "hati kena keras beb..." (dialog geng lelaki saya masa zaman gadis😅) maksud keras tu, hati kena kental. Ni baru ujian semasa hamil, belum lagi nak hadapi waktu bersalin, waktu pemulihan slps bersalin dlm masa sama nak jaga anak, anak dah membesar dan banyak karenah. Ha, banyak lagi nak hadap dlm hidup ni. So, kuatkan hati tu ya, bagi teguh seteguh kita hadapi apa jua cabaran mendatang... teguh dgn iman 🤲🌻❣️ All the best sis.. usah terasa-rasa na.. kuatkan diri 💪💪

sy fhm perasaan awk.. mmg la beringt utk jaga mkn tu btl tp jgn nk ckp smpi byk duit la apa la.. mmg kdg mulut drg puaka gila soryy to say la tp ni based pglmn sy juga da tu sibuk gosip je lebih blm sibuk tnya background smua acah2 friendly tp bg sy melebihi batas pun ada .. just bt keja & cek jela xpyh nk sibuk sgt .. kt luar byk lg ibu mgndung lain tgh tggu kot.. this y sy mls nk pegi kk da.. blm lg gara2 mulut drg sy jd ingt kata drg smpi sy slhkan diri sndiri & deprssion.. truk tak truk mulut mcmtu🤬 sng crta jd manusia kena hormat sesama & jgn nk melebih2 .. prgai & percakapan tu kena jaga.. sbr je sis jgn layan kan drg tu .. nnt awk yg stress .. enjoy ur pregnancy je .. sy doakkan awk dipermudahkan smua nya 🥰

Hmm ,sedih dengar tapi sis memang bahaya pon kalau tak jaga makan even sis xsangkut kencing manis dan semua report cantik xsemestinya sis bole makan smpai berat naik macam tu ..memang risiko pada baby sis sebab tu nurse cakap mcm tu ,diorang bukan nak sangat cakap kurang ajar tapi ada setengah orang kalau nurse pesan dengan baik2 memang xjalan ..kita sendiri tau macam mana bahaya xjaga makan thats why nurse tegaskan dan tekan kan pasal meninggal tu sebab awak pon first baby ,of course nurse nak yang terbaik untuk awak .Fikir +ve dan terima teguran kasar nurse tu sbgai kekuatan dan tunjukkan pada dia awak bole kawal.makan dan demi anak awak ..semoga dipermudahkan urusan sis dan baby ya ..Insya Allah

2y trước

Thank you sis🤎 saya okay je kalau nak advice elok2 maybe the way dia cakap menyakitkan hati kot. Kdg2 dorang igt kita ni pergi KK sbb x de sgt duit. Org yg x pernah kena mcm ni maybe tak rasa thts why ckp x yah ambil kesah. Saya totally ok dengan nasihat yg berhemah bukan yg rude. Thank you semua ibu2, doakan saaya dapt nurse yg mulut tak celupar masa bersalin♥️

ambil yg positif dik.. yg nrgatif tak yah pk.. emosi kita kadang mempengaruhi baby... cuba damaikan hati... dan selalu sembang dengan baby... sy lagi berisiko dr puan.. mcm mcm saya hadap waktu mengandung anak last nie... upside down.. sy kene jaga mkn.. sebab gula sy tinggi takut sngt gula naik.. sebab tiap kali gula naik akan tambah insulin.. da sampai x der tempat nk cucuk pg tgh petang malam.. dos akan tambah jg.. kadang sampai nangis tau... selalu pujuk hati sembang dgn baby.. baby pula faham kicking kicking.. kalau ikut sy da tak kuat.. tp ingat kita akan kuat sebab kita nak semuanya bebaik kan... doa ye dik.. Allah tetap bersama kita... jgn stress tau

hmm. bagi saya tu mmg tugas diorg as doktor n nurse untuk mengingatkan kita pasal komplikasi yg akan jadi kalau berlaku sekian sekian. macam saya, ada GDM. Doktor n nurse mmg mention, kalau tak jaga makan, gula tinggi, effect nya mcm ni mcm ni kepada baby. so tiap kali check up mmg diorg akan ingatkan kalau tgok bacaan gula kita tinggi. cuma mungkin cara mereka bercakap tu tak kena. saya doakan puan tabah n bersabar ye. 🤗 In Shaa Allah, saya doakan anak puan dan puan sihat and selamat. Dalam masa yg sama, puan ikot la nasihat doktor n nurse tu. Sikit je lagi 💪🏼 dah 32 weeks! tak lama dah nak jumpa baby. ☺️

2y trước

sy utk stabil kh hb. sy amal kn d'aura kelapa dara sis. dr bunting ank prtm smpai nak no 6 skg nie. sy skg dh 31w 3day. Alhamdulilah hb sentiasa ok. darah pun stabil.. 😊

sy hb low dan buat sy kerap sesak nafas .. nurse ingatkan sy jgn sampai penat (susah nafas) dan suruh sy stop apapun kerja yg sy tengah buat kalau sy start penat dan pergi baring je,krn kalau sy start susah nafas, baby di dlm mesti lagi penat, boleh tak dpt oxygen dan meninggal .. awalnya sy sedih tp setiap penat sy beringat dan terus rest, tak kisah kerja tak settle demi baby sy .. sy rasa bagus juga dia bagitau so sy ambil berat .. tp bab bersalin kat hospital swasta tu sepatutnya tak payah singgung lah .. kita tny je, kalau mampu pun tak salah nak pergi private sbb nak beri yg terbaik utk baby kan ..

nurse dgn doctor sye pon ckp benda yg sama. kena jaga berat. kalau sakit kepala ke perut ke ape ke terus pegi hospital. takut sawan, nanti effect baby boleh meninggal or keguguran. jadi sye dgr jela nurse ckp tu. jaga makan, mkn sikit tpi kerap. late dinner elakkan makan nasi. tapi kekdg terbabas jugak 😂 mommy x yah trigger. anggap positive je. nurse dgn doctor bgi peringatan dkt kite. nak² lagi kite first mom. kite rse berat naik ok j.tpi bgi nurse dgn doc x ok. boleh dtg kan complication masa mengandung. insyaallah selamat semua nya.

saya anak pertama dulu berat badan selalu naik mendadak .. anak saya lahir pun berat saya 110kg dahlah emergency ceaser .. memang susah nak turunkan dengan ceaser lagi tapi masa dah sembuh tempat ceaser tuh saya banyakkan berjalan lama2 berat badan turun lah sikit2 .. tapi nurse kk tempat saya dia takda pulak cakap boleh menyebabkan baby meninggal yang ada pun risiko untuk bersalin normal susah tu je lah , semua tuh perancangan Allah juga kan walau badan berisi tapi boleh bersalin normal .. huhuu janganlah stress sangat biasa je tuh , maybe nurse tuh dia risaukan puan ..

Sis, bila kita preggy mmg kita sensitif. Mulut lepas sesetengah org tu kita anggap je la sbg nasihat. Benda yg xperlu fikir tu xpyh fikir. Badan kita kan, kita yg bw, kita yg hadap. Apa yg baik² tu kita terima, apa yg perlu kita tapis tu pandai² la. Mulut org kita xblh control tp apa kita nak fikir dan nak layan tu kita control ok. Misi tu dia ckp biasanya kebanyakan dari pengalaman kerja depa. Mmg x dinafikan ada sstgh tu mulut jenis xdak insurans. Abaikan je benda yg x penting. Enjoy your journey to be a mom. Ambil yg positif² je.

dowg ckp cmtu sbb nk awk beringat.. so, ble diorg bg peringatan cmtu nk awk tau risiko yg mgkin akn trjd, klu dowg xckp cmtu awk akan buat smbil lewa jer.. pastu ble jd nnt slhkn nurse n doc plak xbgtau awal.. beringat sblm terkena.. mcm sy ade gdm doc ckp mcm² akan brlaku klu xjge mkn n pengambilan mknn n mnuman manis, stiap kli nk mkn bnde manis jer sy ingat kat baby, disebabkn nafsu sndri ank yg dikandung mnjd mgsa.. dowg ckp tuk kebaikan awk jgk..

2y trước

Allah... moga dmudahkan urusan awak. sy pun sama ni de slip disk. jalan ke diri lama ke skrg ni dh terasa sakit. sy br 18w tp sakit pinggang dh start dr 15w mcm tu. mmg mendapat sakitnya.. sy faham perasaan awak ni.