Something that triggered me

Hi mommy, saya nak luah sikit. Rasa sedih sgt check up dekat kk, 2x berturut2 nurse ckp benda yang sama and sometimes it really hurts&hit me. Saya dah 32w now and berat saya tambah 15kg, saya pun x tau mcm mana nk jaga makan. Nurse suruh minum air gula,Alhamdulillh takda sangkut apa2, tekanan darah cantik&hb pun cantik. Tapi nurse selalu ckp “awk kena jaga mkn,nnti kalau x jaga mkn berat tambah berlebihan boleh kena sawan, baby boleh meninggal dlm perut” ni first baby saya, jadi bila dia mentioned part meninggal tu mmg triggered, tak cukup dgn tu last week Dr pun cakap benda yg sama. Saya rasa cukup la sekadar suruh saya jga makan, jgn la mentioned pasal baby meninggal bnyak kali. Nurse ni pula bukan boleh bila org lawan,nnti dia ckp mcm2 kat kita. Bagi saya, nurse tolong la jaga mulut bila handle patient, haritu nurse boleh ckp kat saya “bnyk duit sgt ke nak bersalin kat hosp swasta” Allah, sya tanya je. Kena mcm tu pulak. Saya asyik terfikir je smpai kadang x de selera nk mkn sangat. Doakan saya and baby selamat ya mommy🤲🏻 semoga saya&semua mommy dpt nurse yang baik semasa nak bersalin nanti🤎 #firstmom #3rdtrimester

28 Các câu trả lời

anggap je dia nasihat untuk awk beringat. kalau dia ckp pasal bnyk duit nk pegi swasta, awk jawab je la "suami saya bnyak sangat duit smpai taktahu dh nk bazir kat mana" kadang nurse2 ni dia ckp je lebih. time dorang nk beranak pon dorang nk swasta jugak. bukan semua ada sesetengah.

Saya faham.. apa sis rasa. Time pregnant jiwa kita sensitif kadang kecil hati. Takpalah, sis ambil apa yang dia ckp tu as positif side je ya. Fikir untuk kebaikan sis dan baby. Jangan terlampau fikirkan sgt sis. Nanti sis sedih effect baby nt tak elok.

sy pun pnh je nurse ckp psl sawan tu , nanti oksigen tk sampai kt otak blh koma then baby pun blh meninggal tp nurse ckp elok2 je sebab berat bdn sy naik byk haritu . tgk atas nurse jgk kdg2 , dpt mulut ok alhamdulillah akn bg nasihat elok2

Nama pn gomen. Mulut pn mmg ala2 mkck bwg lh sbb surrounding dgn mkck2 bwg. Cakap mcm org x sekolah sket. Harap2 nurse2 muda baru2 ubahlah perangai. Ckp bnd baik2 kn lebih baik.

takyah dengar. mak saya dulu cmtu la. mak saya marah balik doc n nurse tu. “awak bukan tuhan nk tentukan tu semua, saya tahu jaga mental saya.” elok je sampai skrg 🤭

2y trước

itulaa. neelofa pun tambah 15kg lebih. elok je dedua alhamdulillah 😘

Sy anak 1st berat naik 20kg. Nurse kt KK tak ada plak ckp cmtue. Lepas 32wks check dkt private, doc cuma ckp jaga/control mkn. Nnt anak besar susah nak bersalin normal.

Apa dr dengan nurse tu cakap betul cuma bahasa dia lah kasar.. Sy tak suka nurse mulut macam tu.. Nak nasihat pun elok² lah..

Moga mommy dan anak selamat nanti waktu bersalin ya