GDM in diet control.. please help

Hi mommy ❤️ ade tak mmy kat dlm ni yg masa preggy dia kena gdm but in diet control ? Lepastu doc suruh check sendiri guna mesin gula tu setiap 2 weeks.. selalunya bacaan brapa yg normal dan tak normal ye ? Jika tak normal bacaan dia brapa ye yg kena makan ubat tu ? Doc suruh sy check before makan so pagi2 dlm jam 8am sy akn check gula bacaan dia akn below 5.3( selalu bacaan sy 4.5 shj) tapi lepas makan tu nti kdg2 dia naik . Paling tinggi sy pernah check lepas makan 7.9 .. it is normal mmy? #firsttimemom #bantusharing #pleaseadvise #SeriusTanya #mautanya

6 Các câu trả lời

7.9 tu tinggi. Breakfast makan nasi lemak ke? Gdm ni dah kena jaga makan. Pg tu blh makan sandwich 2 keping. Pastu puasa 2 jam, check bsp. Lpas check blh snacking. Makan buah ke kekacang ke. Pukul 12 makan lunch. Amalkan makan suku2 separuh.(nasi suku,protein suku dan sayur separuh) pastu puasa lagi 2jam. Pukul 2 check bsp( bacaan slps makan bacaan kena 6.7 kebawah. Lpas pukul 2 blh snacking lagi. Makan biskut dgn air teh krang manis ke makan buah ke. Pastu dinner pukul 6 sama jugak makan suku2 sparuh. Last check bsp pukul 8. Lpas pukul 8 blh snacking buah

7mo trước

diet strictly utk kesihatan ibu dan kandungan ya, bkn sebab doktor nk tengok result

check gula ni dipanggil bsp. 10pm start puasa sampai pukul 8am then check gula. normal bacaan 4.1-5.2 Lepas tu kita sarapan pagi. lepas sarapan puasa 2 jam. contoh kita sarapan jam 9am. so, pukul 11am tu kena check lagi gula. utk yg ni normal 4.1-6.8. so, next makan tengah hari pulak. contah jam 1pm makan dan puasa 2jam. pukul 3pm check gula lagi. makan petang pula. contoh 6pm makan, puasa 2 jam. pukul 8pm check lagi sekali.

7mo trước

lebih dari bacaan ni dikira x normal la. so, kena control makan. mcm sy, disebabkan infertility 8 tahun, bacaan ada x normal utk 2 kali je, dah kena start ubat. sebab dorang risau apa2 terjadi kt kandungan sy.

slalu check pkul 8 pg , 10pg , 2ptg , 8mlm . pagi kne puasa smlm kne last mkn pkul 10mlm smpai lps check kol 8pg tu. lps tu nk start check kol 10 kne puasa sejam sblum . sme jgk 2ptg pn puasa sejam sblum check . kol 8mlm pn sme . puasa . baccan die pg xleh lbih 5.3 . kol 10 xleh lbh 7.8 kol 2 lupa dh dgn mlm. tp dkt buku pink ade tulis .

bacaan normal fasting atau sblm mkn kena 5.3 ke bawah, untuk lepas makan 6.7 ke bawah ( reading 2jam selepas makan ) biasanye kalau tinggi dari bacaan tu,doctor akan start ubat... tp low dose dulu

jgn lebih 6.7 lepas makan.... kalau x jd la mcm sy..d minggu ke 32 on ubat... once on ubat ...mmg kna induce n kna on ubat sampai habis beranak.... hihi

7mo trước

kita check bsp bkn setiap hari kan puan? jadi time check bsp tu kna diet la kan.. mcm mna keesokan hari tu kan kta xcheck bsp.. kita xtau brapa bacaan kita. ke kna diet hari2 pemakanan kita ni

Normal pagi selepas berpuasa mula pkul 9 mlm bcaan bawah 5.3 selepas mkan 2 jam bawah 6.7