Bantu saya.

Hi mommiessss saya nak tanya, awal sangat ke anak baru sebulan saya nak tidurkan pakai buai? Sebab saya tengah buntu, anak saya baru tukar time berjaga dia ke siang. Malam dia tidur mcm biasa. Siang dari 9 pagi sampai ke tenghari atau pkl 1 dia susah nak tidur. Saya dah cuba tidurkan dgn pelbagai cara tapi dia susah nak tidur, mata dah ngantuk. Saya tak faham dia nak macam mana. Saya dah dukung sambil slow goyang, dia tidur. Tapi bila letak di tilam dia melalak. Saya jadi stress dan bingung hari2 hadap benda sama. Bila dia susah tidur dia jadi marah dan nangis menjerit2. Saya terpaksa dukung sentiasa sebab dia tknk di letak. Hmm para ibu yg berpengalaman ada idea apa perlu saya buat? Bantu saya tolong 😔 mental saya dah koyak… tengah dalam pantang lagi. Stress sangat. #firsttimemom #pleasehelp

15 Các câu trả lời

sebenarnya takda masalah apa pun dgn buai kalau puan betul faham fungsi buai tu apa sebenarnya. fungsi buai tu utk baby dptkan sensasi mcm dlm rahim (berayun2). jadi kita kena jadikan buai tu sbg alat sahaja utk bantu dia tidur, bukan letak kebergantungan baby tidur wajib buai. ada pelbagai cara lagi utk tidurkan baby selain buai kalau puan takut baby nanti takleh lepas buai ke apa, boleh guna teknik 5S, teknik bedung & white noise. paling penting tgk waktu berjaga/nap baby ikut umur. kalau baby 0-3 bulan, wajib nap dlm jarak 45-60minit lepas berjaga. lebih dari tu mmg dia akan merengek/cranky sbb dah overtired. puan kalau ada masa, boleh tgk fb/ig: baby language. kat sana mereka ajar mcm mana nak tidurkan bayi, cue2 utk bayi, fungsi buai, teknik 5S semua ada. moga membantu.

ank sy baru genap sebulan, sebelum ni dia dh demand xnk kena letak, xnk lepas dri lengan, asyik nk tido sama² je, nk buat keje rumah pun susah.. tpi sy try n error cari punca nngis dan merengek dia, tukar lampin dah, bf dah, sendawa dh, tido sebelah2 smbil ditepuk pun dah, pasang surah2 pun dh, tapi ttp terjaga, xnk tido.. sy pun try tido mengiring dgn anak sambil bf, dah nmpk mcm nk tido tpi anak sy bergumam smbil bf, sy selimutkan, berhenti la gumam dia, nk tinggal dia, dia terkejut balik, sy pun bedung dia, siap bedung, smbil tido mengiring bgi bf, baru la dia tido lama

Serupala dgn anak sy, pun sama baru ja masuk sebulan.. sebelum brsalin haritu sy dah putuskan x mau pakai buaian tp bila dah baby keluar, tidur pun kelaut dgn baby 24hrs melekat.. Belakang sakit, pinggang sakit, tapak kaki sakit sbb asyik bdiri ja.. baby xmau mummy dia duduk hahaha! nak melepaskan hajat pn klamkabut sbb dgr suara baby nangis, mandi makan jgn cerita lah. Sampaikan sy stress dan sy nangis, air susu sy berkurang. Husb sy belikan buaian, and yes.. SANGAT2 MEMBANTU! Lain baby lain keperluan sis, sy syorkan buat saja apapa yg buatkan sis senang bergerak dan x stress.

sy dlm pntang baby mmg tido buai awak😅. tp xde la sampai nk g mana pon kena bawak buai. baby sy siang dkt rumah mmg tido buai sbb mak jaga dia. dekat rumah sy ada ank fruit ramai. jd kalau xde buai mmg susah la. malam anak sy boleh tido tanpa buai. pergi holiday pon dia okay xde buai. boleh tido xjadi mslh.☺️

Tengok demand anak. Letak dalam buai, bila dah lena, angkat letak atas katil. Kalau mcm saya anak ttp nangis bila angkat letak atas katil, saya biar dalam buai dan tidur la saya di tepi besi buai tu. Buai pakai motor set la paling slow. 😅

2y trước

Malam. Kadang sampai jam 3pagi. Tp jam 3pagi tu dah shift suami saya jaga. Saya tidur kat bilik. Anak mmg demand dua benda. Samada susu sepanjang malam atau berenjut. Saya penat nak menyusu. Jadi terpaksa suami saya teman anak dibuaian.

anak sye masa dalam hari pon hari2 nangis sis..baby colic..siang dia tido..malam dia berjaga..pastu asyik nangis je..stress xpayah ckp la..sudahnya sye bg puting n buai..baru la dia kurang sikit nangis..

Awak mampu beli baby swing. Kalau x Pakai bouncer baby. Anak saya siang pun berjaga. Dia siang Pakai bouncer, nak lena sikit siang tu Pakai swing. Malam Baru tilam. Letak Kat toto Kt bawah Mmg Dia xnk

Pakai rocker baby, tak laju sangat. Anak sy pakai rocker, tapi tak selalu. Jenis nak dodoi jugak, mungkin dia nak dekat dengan ibu dia

blh je tp sy x pakai letrik. guna buai ayun cara lama je sbb x yakin dgn letrik😁klau anak gerak sy rela berlari ayunkan 😁

Anak saya lepas Hbis ja saya pantang terus dia demand. Saya terus beli buai alhamdulilah selamat..

2y trước

Ya dia meragam...