tak keluar cecair susu badan

Hi mommies,skrg sy dh 32 weeks..tp belum keluar apa2 cecair susu bdn..xde tanda2 lg. Risaw tkut nti dh brslin..susu xnk kuar..ada tips tak utk kuarkan cecair

3 Các câu trả lời

Tak semua mommy time pregnant keluar susu. Mcm sy waktu baby lahir, baby hisap baru kluar susu. Hisapan kerap dari baby tu nanti yg akan hantar signal kat badan mommy untuk hasilkan susu. Jgn stress² mommy. . Tips sementara ni apa yg boleh buat: 1. Setiap kali mandi cuci nipple tu bersih². Kena make sure tak ade daki ke ape. 2. Amik kain bersih lap breast dengan air suam. 3. Baca info tentang colostrum milk. 4. Baca info size perut baby baru lahir & kuantiti susu yg diperlukan. 5. Baca teknik urut breast untuk banyakkan susu. 6. Baca doa & zikir untuk banyakkan susu. 7. Boleh join group fb happy breastfeeding malaysia (support group untuk ibu yg nak bagi susu badan). . Ade banyak tips² penyusuan sehingga anak usia 2 tahun. Ade lactation councellor sekali. Belum bersalin pon boleh gali ilmu dekat situ mommy. . Sy doakan urusan mommy dpermudahkan nanti. Nak menyusukan baby nanti mental kena kuat tau mommy. Mommy boleh! ♥️

5y trước

Aaminn.. same² blaja k mommy.. tke care ❤️

Hai sis, pasal ni sis jangan susah2 fikir sangat. Nanti sis stress. Nanti baby dah keluar, memang automatik keluar, inshaAllah. For now, sis time mandi sis urut2 breast tu ke arah puting. And sis kena pastikan puting tak clog. Cuci dgn kain dgn air suam. Selalu kat situ macam ada daki sikit. 😇 Lastly, keep positif tau. Jangan mind tu selalu cakap takut takde, takut tak cukup susu. Doa je baik2 inshaAllah, nanti anak minum cukup kenyang 🥰 kata2 ibu ni doa tau.

5y trước

Amiin. Saya share apa yg saya tau je. Enjoy your pregnancy sis. Semoga dipermudahkan 🥰

Ada susu masa hamil tak semestinya susu tak ada masa bersalin. Kerap cuci nipple masa mandi.

5y trước

Ameen. 🌷 Jangan risau ok. Sy pn ada susu keluar ms hamil, tp masuk 2nd tri dh takde langsung. Elok je baby keluar, susu ada balik.