Lauk berpantang

Mommies,nk tnyalah.. Mommies makan apa je ye time berpantang ? Saya jangka bersalin 24/7 nie. First time mom..Tp, mak saya dh ckp x boleh lauk lain kecuali ikan bakar,nasi putih panas dgn sayur sawi. Sbb sayur-sayuran yang lain berangin.. Like kangkung, kembungkan perut. Terus rasa turn off nak berpantang dkt rumah mak..

8 Các câu trả lời

xyah ikut sgt cakap org tua sis. boleh try Google Makanan apa yg boleh dimakan semasa pantang. kita perlu banyak tenaga Tau n anak nak menyusu lgi. saya xde pantang sangat bab2 Makan. tapi saya lebih banyak Makan rebus bakar Dari goreng,alang2 berpantang saya buat diet trus. cepat turun berat badan. saya ikan semua bedal,ayam daging saya bedal. sayur pon saya bedal. syukur xde apa2 masalah sepanjang Makan. pastu saya Makan jamu kdg2 vit,Makan buah Oren, minum air halia panas2. badan terasa cergas giler n muka n kulit pun berseri2. saya masa pantang saya suka Makan brokoli, brokoli rebus kdg2 buat sup terjun. cmpur syur lobak putih. sedap Tau.

Org tua2 gitu lah banyak pantang larang nya. Act banyak je boleh di makan. Masakan lauk pun banyak je s/a sup lobak putih, sup ayam, ikan tenggiri goreng halia, ikan masak pindang/singgang. Tapi kalau boleh makanan yang angin2 tu jgn makan sgt nanti badan kita perit angin sana sini 🤭

Pendapat sy, kalau berpantang rumah orang tua ni makan je la apa yg dia masak dan hidang.. bersyukur ada yg nak bantu masakkan untuk kita. kalau pantang dekat rumah sendiri, masak sendiri baru la plan nak makan macam yg orang cadang dalam socmed ni..

bestnya..Masih ada mak yg boleh sediakan mknan pantang utk kita. Sy masa pantang x penting dah rasa2 tu ..yg penting mknan tu ckup utk buat ada tenaga Dan penghasilan susu badan.. makan nasi dengan sup sawi pun sedap.

sye pantang cara org lama sis dgn mak sye. sye makan je apa yg mak sye masak. alhamdulillah ok je bdan, ringan rse. sepanjang pantang sye mkn ikan dgn daging je n syur2 yg xberangin n sejuk. ayam hujung2 pantang bru makan.

Sis, follow fb Dr Imelda. Basically semua benda boleh makan. Keyword: berkhasiat.

sy makan ni mse pantang , salmon ltk garam n blackpepper sikit je

try google..

12mo trước

dah. boleh je mkn lauk lain.. tp, biasalah org tua nie. dorg x percaya google² nie.. susah nak yakinkan...