Induce of Labor (40w)

Hi mommies, Ade sapa2 kat sini mommy pernah ade kes DGM maksudnya sangkut pada result minum air gula yg kedua tapi bile buat BSP dua minggu skali dgn cara diet control… then, bacaan BSP mmg normal je… then dapat komen dr doktor incase belom bersalin sampai ke 40w tu kena induce… ade tak mommy yg ade kes mcm ni and kena bersalin induce mase 40w… mase bersalin tu normal ke czer and berat anak mase tu berapa mase lahir? Sbb sekarang ni sy dah 39w5d dan tgh nak admit wad… mase dktor check, bukaan dah 2cm… berat baby anggaran 3.4kg… #ingintahu

5 Các câu trả lời

saya mcm awak.. sangkut masa minum air gula. kena serah diri kat hospital awal coz dah nak dkat 40w xda tanda baby nak lahir. 1st induce bukaan cuma 2 cm. next day cek lg msh sama 2 cm. tgu lg beberapa jam bru buka 2.5cm. pkul 12tghmalam diorang suruh masuk LR and induce lg. dr pecahkan air ketuban pastu bgtau baby dah berak dlm perut. masa ni bru start rasa sakit sampai minta bg injection tahan sakit. 8jam lbh tahan sakit saya dah xtahan,then minta diorang czer. so far baby ok coz dia xda makan najis dia masa dlm perut. baby berat dia 3.3kg and xda kuning.

6mo trước

Hi mommy… tahniah kerana selamat bersalin…Ya Allah lame nye tahan sakit… respect to you mommy kerana kuat semangat…alhamdulillah mommy and baby okay…

Lebih kurang sama kes saya due 9/11 .. tapi petang 7/11 mcm ada kluar darah sikit tpi sbb sangkut kes gdm & hb low doctor suruh admit ja mmg pun esok 8/11 kena admit.. 9/11 pagi induce drip 1st ubat masih x dak progress bukaan. lepas 6 jam masuk 2nd time then lepas maghrib doctor check jalan pecah ayaq ketuban . Terus masuk labour room bila dh 4cm. Doctor bagi time if 2.30 am x beranak kena czer. Alhamdulillah 12.19 keluar bayi lelaki saya

7mo trước

Wahhh, tahniah mommy… tapi sy tak boleh bersalin normal… due date 2/12 dan dktor suruh induce tarikh due… 1/12 malam sakit contraction dah mula dr pukul 9… sblom admit wad, dktor check dh buka 2cm… then pukul 2.30 pagi sakit makin kerap 10minit skali then bile nurse check dah 3cm… pukul 7.30 pagi dktor seluk dan dah 5cm terus dktor suruh masuk LR… 8.15am 1/12 dktor pecahkan air ketuban, tapi air ketuban ade kerub sikit and dktor assume baby dah berak dalam perut so 8.30 dktor suruh teran then kepala baby dah ade kat pintu, tibe2 jari dktor terasa ade tali pusat tepi kepala… terus dktor jerit teams yg sy kena OR… terpaksa operate… 9.40am baby dah kluar cume baby lemah sbb sy kena fully bius, effect bius pada baby bile baby nangis tak kluar suara… now baby kena masuk NICU utk monitor pernafasan dan oksigen dalam baby…baby kluar dan berat 3.58kg dan dktor baru info yg baby dah stabil…

sy gdm on dc jugak.. pakej gbs skali.. mmg tiap 2 mggu skali cek bsp n result normal je.. doc n nurse ckp result cantik je tiap kali.. kne serah dri mse 40wks.. induced belon dlm pkul 8pg tp mse tu da ade keluar show n bukaan dah 2cm.. ptg dlm pkul 6 dah rse contraction kuat n rse nk meneran.. nurse cek belon da jtuh.. ble doc check da 8cm bukaan.. trus tolak LR.. pkul 8 mlm slmt bsalin normal n brt ank 3.3kg..

7mo trước

Tahniah mommy

Saya ada pengalaman yg sama masa anak 1st. Serah diri masa 39w 5d sebab GDM. Saya kene induce pertama tapi bukaan 1 cm sahaja. Then esoknya induce kali kedua, masa tengah santai santai baring kat katil, saya pecah air ketuban. Lepas setengah jam saya sakit contraction teruk, doktor check jalan tetiba dah 8cm. Terus tolak labour room. Bersalin normal dengan berat baby 2.9kg.

7mo trước

Waaahhh, dari 1cm terus ke 8cm lepas induce kedua… alhamdulillah, tahniah mommy…

Sy gdm diet control. 39w sy kena serah diri sbb baby x membesar jd dia paksa brnk kena induce. Buh belon, buh ubat. Lps buh ubt jntng baby x cntik n jln x buka. 4cm je. Lps tu kena emergency czer. Ank kedua. Ank pertama czer jgk. Berat 2.45kg je

7mo trước

Takpe, asalkan mommy and baby sihat… tahniah