Ada sedikit protein pada kencing normal ke

Hi mommies, tadi pg buat checkup urine ada protein sikit je risau pula. Mommies pernah ada pengalaman macam ni ke? Memang common ke time mengandung ni ? Apa mommies buat untuk prevent ya #firstmom #ingintahu #bantusharing

15 Các câu trả lời

Hi, i pun pernah lalui mcm ni & if you google byk puncanya yg buatkan you risau & mula lah fikir mcm mcm kan? In my case, doc & nurse ckp it’s normal due to kekurangan air sbb masa tu mmg morning sickness teruk. Bibir semua menggelupas habis. Diaorg suruh i repeat second urine test on the same day but still ada protein juga lepastu doc tanya ada keputihan ke masa kencing? I said yes dkt panties mmg ada sikit. Itu pun doctor ckp boleh jadi punca adanya protein dlm urine. So nurse & doctor advice i utk increase kan water intake, always monitor simptom keputihan yg tak normal. After that, diaorg mmg take extra precaution on me. I kena dtg kk 2 kali seminggu utk check bp & urine for 3 weeks, doc just risau protein tu tanda pre-eclampsia eventho my bp always cantik je tak pernah tinggi langsung. During repeat urine tu, alhamdulillah clear je semuanya. Lagi satu tips nurse ajar, keluarkan urine dulu then pertengahan urine tu tahan kejap & basuh private area kita dgn air lepastu baru tadah urine dlm bekas. By sharing this, semoga membantu you sedikit sebanyak. Take care.

6mo trước

Wah thank you awk for sharing ! Sekarang tengah extrakan water intake, da nak terkencing je keje 🤣

banyakkan minum air masak. dulu sy pernah kena. check up kat kk, terkena 2 kali. doktor suruh pergi check up kt hospital. kite ni pun takut klu ada apa2. sy bykkan minum air masak. pantau urine sendiri kat rumah. minum air je byk sehingga warna urine jernih. bila pergi hospital check up, kuar result jadi ok 😅

2 kali check ada protein. then dalam masa 2 minggu ni saya try banyak kan minum air masak. sehari 2L . pastu minum air barli. Baru je check semalam. Alhamdulillah. tak de dah.

5mo trước

tak de lah. tetap air kosong. lain lah kalau kita nak buat susu baby. memang kena air masak. bukan air tapis macam coway atau etc. saya air sejuk bagai semua minum. cuma jarang lah. lebih banyak kan air suam.

sy minum air masak byk ,mkn yogurt 3 kali smnggu dan minum air kelapa kosong tanpa gula dan ais 2 kali semnggu ..

saya pon hari tu protein 1+ je. tapi doktor suruh cek BP.. 3 kali dalam 2,3 minggu tu.. memang kena minum air banyak²..

6mo trước

Sama la sis, semalam 1+ protein. Lagi 3w next chkup

xnormal dh pernh kena...sbbnya kurang air dlm badan ..last2..kne tahan wad...masuk air..smpai 2 botol..baru clear urine

6mo trước

Allahu, takut pula 😂 sampai kene masuk air.

Sis air masak skrg2nya 3 liter shari insya allaah ok air barli no sugar add skaliye

6mo trước

Yes sis no sugar ok amikje 2 sudu barli masak dgn air sesedap rs smpi kembang pastu minum

Byk kan mnum air kosong dan air barli insyaallah ok nnt

6mo trước

Betulll. Sy first trim kencing kotor. Alhamdulillah nurse suggest minum barli dan air kosong banyak its work!

banyakkan mnum air kosong. blh jugak try minum air barli

Selalu minum air kosong je byk2 next checkup xde dh..