berpuasa first trimester

hi mommies, sy now dlm week 6 and last week dr kata threatened miscarriage. rasanya boleh ke berpuasa nanti? siapa ada pengalaman share ya

2 Các câu trả lời

Orang pregnant tak digalakkan berpuasa, lagi2 masa trimester yang belum boleh rasa baby kick. Tapi kalau berani ambik risiko, boleh lah try puasa. Puasa boleh ganti sis, seeloknya jaga kandungan baik2, don’t take risk. Masih awal lagi kandungan, phase terbentuk organ2 & anggota baby. Mummy kena makan yang cukup, minum & makan ubat untuk make sure baby terbentuk sempurna & terhindar dari pape penyakit atau kecacatan

Trimester pertama tak digalakkan berpuasa sis, saya baru tgok video sorang doktor kat tiktok tadi dia explain. Sbb waktu awal kehamilan ni baby perlukan zat untuk dia membesar. Risau zat tak ckup nanti🥰