Pregnancy 3 Week, what should I do?

Hello Mommies semua, sorry ganggu. Saya lambat period 6 Hari, and after check UPT semalam (10/10) dia naik double line. Tapi saya nak tanya, normal ke kalau perut rasa kembung? Rasa macam bubble² dekat dalam perut and bawah perut. Sometimes tu rasa macam cramp dekat sebelah kanan macam nak period pain, and after makan dia rasa cramp sekejap pastu okay balik. Takut sebab ni first pregnancy, and detect pun awal lagi dengan tak de pengalamannya. It's normal? Saya risau 😅

6 Các câu trả lời

normal. saya tak suggest utk awak pergi scan skrg. sbb nnt buat awak panik bila doctor inform belom nampak pape. nak nmpk kantung boleh scan masa usia kehamilan awak 6@7w. nak nmpk baby dan heartbeat klip2 boleh scan masa usia kehamilan awak 8@9w dan keatas. selagi awak xmengalami spotting/bleeding atau sakit perut terlampau inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja. kalau mmg tengah makan asid folid. then just continue makan. if belom pernah makan. minta husband beli dkt farmasi. then proceed utk mkn sehingga lah awak buka buku pink. kalau nk bukak buku pink, cuba call kk berdekatan tmpt awak tanya procedure. ada yg kena walkin. ada yg kena buat appointment. selalu nya nurse akan bg tarikh masa usia kehamilan 12w

9mo trước

sama2 awak. enjoy your pregnancy journey🥰

normal sis. awal2 ni memang biasa perut kembung sikit, berangin, sebabnya badan kita memang perlahankan sistem penghadaman kita, supaya baby dapat serap nutrient semaksimum mungkin. cramp tu pulak selalunya sebab uterus kita tengah nak mengembang, jadi kadang dia cramp sikit. kadang dia tarik ligamen tepi2 tu jadi sakit sikit pinggang, belakang etc. jangan risau kay. tahniah on your first pregnancy 💜 enjoy je jangan fikir negatif, positif2 je. semua tu affect baby.

9mo trước

alahai haha. lepas nangis minum air semula tau 😂 kalau perut kembung tu menganggu, awak boleh je tau nak minum air halia ke atau exercise stretching sikit2 supaya keluar angin. cuma jangan sapu minyak panas kat perut okay. may Allah bless your pregnancy too sis 💜

hi korang nak tanya.. saya keguguran dah lama.. nk msuk 1tahun dah sebelum tu saya ada ambik ubat peracang and last sy ada ambik postino2 lepas pada tu time period sikit je darah tu pun 3hari darah xmacam sebelum ni.. kadang2 tak period berbulan2... kenapa yer ada mmy2 yg ada pengalaman mcm saya tak

normal.. sy pun selalu rasa mcm tu skrg sy 5week...perut rasa mcm angin2 je.. padahal bru lepas mkn 😅

9mo trước

amin.. sama juga n awak sis♥️

Normal 1st trimester awal2 pregnant mmg bloated skit.. tggu weeks 7 g scan

9mo trước

Alright. Thank you Sis ♥️

normal..

9mo trước

Noted. Thank you Sis ♥️