HB Low

Hi mommies semua, saya ada masalah besar. Sekarang saya 36minggu. Tadi pergi checkup HB saya 10 lebih saja ? what should I do? Lately kepala asyik sakit and pening je.

19 Các câu trả lời

Macam pengalaman saya, saya makan semua ubat yg kk bagi tanpa missed. Makan dan di minum dengan air limau kasturi yg saya bancuh sendiri. Alhamdulillah hb saya memang naik dan jadi normal. Ni tips daripada nurse kk saya. Sebelum tu hb saya rendah dan saya ni anemia in pregnancy. Selain daripada tu saya amalkan semua tips lain macam jangan makan ubat bersama susu / milo. Benda tu menghalang penyerapan nutrient ubat. Makan ubat bersama vitamin C, contoh air limau. Macam semua sayuran atau buah yg membantu untuk naikkan hb.

Saya pon arytu bacaan hb 10 lbh ja sis, pastu nurse sruh amalkn ja vitamin tmbah darah jgan escape dan law bole minum ngan air oren spaya cepat mnyerap vitamin.... Sbelum ni ok2 ja bacaan mngkin sbb sya slalu mkn selang seli tu yg turun😅 da lar dkat nak due date... Pasni x bole escape mkn da vitmin.... Dan lgi sis amalkn mkn sayur2 daun hijau sayur bunga ka... Lobak2 kasi rebus2... Mcm saya dlu anak 1st suka sgat sayur rebus2 daun... Bacaan cantik ja cuma tuk scond baby ni punya lar malas...nak mrebus2

Makan anggur hitam, kerang rebus, bayam merah, kurma, delima ni antara makanan yg membantu hb. Bila hb low mmg akam kerap rasa pening. Xpun try supplement maltofer better than zincofer. Sbb zincofer rasa macam hati mentah takut u tak boleh msk. U boleh dptkan ubat ni dr farmasi. Nk taw detail u boleh tamya ahli farmasi

Saya 36weeks just 8.3 something je HB masa mengandung dlu, the higher HB until I give birth is 9.5, even makan all those yg doctor suruh no miss makan ubat pun HB lambat ja naik. Now my baby is 1 month healthy tk ada kuning and besar, orang pun tk percaya my baby baru 1 bulan 😂

Saya pun hujung2 35w hb low jatuh 10, tp nurse naik kan dos ubat (iron tablet) dari makan sehari 1 pg 1 malam.. Jadi 2 pg 2 malam, selain tu saya banyak kan makan sayur hijau dan ikan bilis.. Dlm 1week hb saya dah naik 12 skrg.. Cuba minta nasihat nurse pasal ubat ya sis..

Makan ubat dengan air limau kasturi tanpa gula sis . In Sha Allah boleh naik . Sy hb low dari awal pregnant sampai kene cucuk inferon pun hb tetap low . After 34weeks sy try makan ubat dengan air limau kasturi hb dari 10.6 terus naik 11.8

4y trước

buh gula x

kalau boleh , pergi supermarket cari serbuk minum chocolate yg ada IRON . Tu pun okey juga , sy punya hb dulu 11.1 skrg dh 13.6 . Ubat tambah darah jgn tinggal juga . Makan kacang kuda sbagai snacks , hati ayam, bayam merah .

Cuba minum susu anmum... selepas sy amalkn minun susu anmun.hb Sy 12.1 klu x 11.3,11.6,11.9 ....sy minun perisa coklat..dn mmg sedap

makan ubat dgan air perahan limau .. makan jambu batu stiap hari.. makan ikan bilis yg digoreng siap kepala..

Sy pun 36week...sy minum Tamar Koko n susu kurma.. alhmdulilah hb x pnah bwh 11...pling tingi 12,6