Epidural recommended tak utk ambik?

Hi mommies semua! Ada tak mommies yg ada pengalaman bersalin ambik epi? Saya first time mom due 20/11 ni tgh fikir nak ambik pain relief atau tidak sbb taktahu nak expect sakit contraction tu mcm mana😖 tak confident boleh beranak tanpa ubat tahan sakit. Ok tak epidural mommies? Membantu tak kita simpan tenaga utk push? Betul ke org kata epi buat kita tak rasa nak push hm… help meee mommies yg berpengalaman #firstbaby #firsttimemom #jawabsatmmy #epidural

2 Các câu trả lời

Anak prtma saya bersalin induce di hospital swasta dan tak ambil epidural tp saya ambil yg sedut gas n cucuk di punggung, secara jujur nya ter sgt lah sakit contraction rasa mcm nk mati dah time tu, pinggang rasa mcm terputus dua, mmg serik dah lah nk beranak. so utk ank kedua ni saya bersalin di swasta jgk n dah request epidural sesiap sbb saya pilih tarikh utk bersalin. Insyaallah 11/11 ni saya akn bersalin secara induce.

for me rasa dulu contraction mcm mana. bukan apa nanti if berlaku unexpected things in future, awk tak panik. epi ni bergantung pd availability. mksd sy boleh request, tp klu pakar bius tak ada, xdpt juga. dan usually diberi bila dh dduk LR.