Perancang kehamilan

Hi mommies. Dah fikir ke nak ambik perancang apa selepas bersalin? Ada mommies yang pernah ambik IUCD? Boleh share pengalaman. #firstmom #ingintahu

1 Trả lời

Hye mom Saya pkai iucd dah 3tahun Saya pernah ambik depo n pil perancang Tapi tak sesuai dengan saya sebab ganggu hormon… so docttor suggested pkai iucd… lepas pkai tu ambik masa dalam 3 bulan atau atas badan jugak untuk hormon stabil… Iucd dia takda ubat so tak mengganggu hormon… Period saya regular every month… Badan kita tak sama Ada yang ambik depo okay ja Ada yang makan pil okay jaa Tapi kalau tanya saya, saya akan suggest iucd sebab takda ubat yang mengganghu hormon lagi pun nak pkai senang tak sakit murah n lama… nak bukak senang… Ni pengalaman saya

3mo trước

Takda Doctor akan masuk mulut itik then masukkan iucd Mungkin awal2 rasa macam senak macam kena seluk check bukaan tuu… lepastu okay jaa Doctor kata kalai awal pasang ada rasa sakit atau bleeding mungkin jadi infection… 3 bulan awal saya kerap check diklinik untuk makesure alat tu okay… Sekali sekala kalau rasa nak p check pon boleh