Anak Kurang Berat Badan

Hi mommies, sekadar meluah keletihan saye mengadap KBB. Anak saye da nak masuk setahun dalam beberapa hari lagi, tapi berat belum sampai 7kg lagi, dalam 6.7 je. Bulan depan start psp da. Anak fully bf, 4/5 sehari dalam 4 oz sekali minum. Baru2 ni jumpe doc (bukan psp) die suruh kurangkan susu jadi 2 kali sehari. Saye jadi pelik kenape kene kurangkan, padehal selere makan okay. 3 kali makan sehari tak termasuk die kacau ibuayah makan atau orang lain. Sentiase cakap “nak” bile nampak makanan. Tapi berat tetap takat tuh. Pengambilan susu sejam/2 jam sebelum/ selepas makan. Saye taktau mane silap saye, saye buntu, setiap kali check up saye jadi stress, lagi saye tengah preg yang kedua, lagi mudah stress. Tetibe lagi beberape hari nak checkup setahun, anak reject makan, susu kurang, da 3 hari camni, daripade 3 kali sehari jadi sehari sekali die makan. Makan ikut mood. Taktau nak tumbuh gigi ke ape, tapi gigi atas 2 batang belum abes keluar, possible ke nak keluar gigi baru? Sebelumni kalau ilang selere makan sebab nak tumbuh, tapi tuh laa, saye fikir gigi atas belum keluar abes takkan nak keluar yang baru. Saye hampir give up sebab taktau die nak makan ape, taktau nak masakkan ape dah, pastuh die anak KBB. Kalau tak makan lagi laa tak naik berat. Itu jelaa luahan setakat ni, semoga saye terus bersemangat untuk naikkan berat anak. Cume satu soalan saye, ape komplikasi anak kurang berat ek?

1 Trả lời

Anak saya setahun perempuan, pun KBB. Makan kuat tapi susu kurang. Saya kene jumpa pakar pemakanan juga. Berat 6.8kg. Lahir 2.64, malas nak stress saya pun berat 43kg mmg genetik kecik. Alhamdullilah asalkan dia sihat walafiat follow semua milestone dia. Malas dah nak stress, nak jaga mental illness sampai ketua so hadap jela 😁😁😁

2d trước

Hehe saye pun da malas nak layan sekarang. sebab kesian kat diri saye stress, nak hadap pregnant anak yang kedue ni lagi. Saye pun berat baru 39kg. So sekarang saye follow the flow je.