Ubat untuk miss v

Hi mommies, saya pragnant ank ketiga ni lain macam rasanya, pragnancy sebelum ni xpernah lalui mcm ni.. Pernah tak mommies melecet area bibir miss v, ia terjadi jika bersama suami atau tergaru jika miss v gatal (akibat keputihan) . Nak shishi pun terasa pedih.. Kadang bila terbatuk mesti terkencingkan , bila lalu je air kencing tu pedih kat miss v.. Ada x yang pernah lalui and macam mana korang atasi masalah ni.. Kalau boleh ubat sendiri better rawat sendiri dulu.. kalau teruk sgt baru saya jumpa doc, sebab mesti dorg seluk guna mucung itik untuk check kan.. sebelum double sakit saya tanya kat sini dulu..

6 Các câu trả lời

Bila jadi macam tu biasanya kemungkinan ada jangkitan kuman. dulu doc suggest guna yang ini. sapuan hanya utk luaran. boleh beli di farmasi harga lebih kurang RM16++ cuci bersih dan kering dulu, kemudian boleh sapu. Kalau cek di klinik, Mungkin doc ambil sample keputihan (cek jika ada GBS atau sbgnya) atau diagnosis melalui cerita ibu dulu, dan dapat ubat insert (ubat gatal juga). waktu pregnant mmg akan sensitive sikit. kita mungkin boleh terkena kencing Kotor, jangkitan kuman dan etc

1y trước

sama sama. 😊

Kalau dh gatal tergaru sampai melecet tu mcm teruk jgk..kemungkinan ada jangkitan kuman dah kt miss v..sekejap je pon masuk muncung itik tu,tahan sakit utk tahu ada kuman apa..dari sakit sampai susah kencing,kesian sis...kalau ada candida boleh rawat dgn ubat insert..tp kalau gbs bahaya ke baby kena on antibiotik..mcmne pon kena tahu jgk kuman apakan untuk rawatan yg betul..

cuba awak buat sitz bath. air suam + garam. kalau taknak kena muncung itik, boleh je beli ubat insert tu kat klinik swasta/farmasi. last year sy scan kat klinik luar, bagitau doktor ada keputihan, doktor terus bagi ubat insert tu. takde check pakai muncung itik pun.

1y trước

thanks bgi tips

Kalau keputihan sampai gatal tu better bgthu nurse/dr untuk cek. Risau gbs. Gbs boleh bahayakan baby waktu kelahiran. At least kalau confirm gbs dekat rekod buku ada tulis & dr masa bersalin aware & on antibiotics masa process kelahiran

Rasa better jmp doctor. Btw tak sakit pun seluk muncung itik. Better detect awal apa masalah dari you try solve kan sendiri lepas tu tak settle pun masalah. Semoga dipermudahkan urusan.

Better buat seluk itik tu sis.. saya 8/11 ni amik sample utk cek kuman apa dlm vagina sbb kerap gatal and keputihan ketul byk