Kiraan minggu & due date berbeza

Hi mommies.. saya pergi detail scan dekat klinik swasta & kandungan saya kiraan usia 21 minggu 5 hari tapi kiraan klinik kesihatan 23 minggu. Doc swasta cakap kk ambik kiraan dari hari pertama period. Sebetulnya yg mana satu ? Due date kk bagi bulan 11 tapi swasta bagi due bulan 12. Saya pun pening nak ikut mana. Pernah tak sesiapa ada pengalaman macam saya

3 Các câu trả lời

Hi mommy, saya macam ni juga. Saya scan dua kali di swasta sebelum buka buku di KK. Masa first time scan tu doc tu cakap EDD saya macam salah. Dia kata saya bagi date hari pertama period salah. Padahal saya memang jenis yg take note date period dalam period tracker. Scan kali kedua saya pergi klinik lain dan EDD consistent macam yg scan pertama. Bila buka buku di KK saya bawa sekali scan yg dekat swasta tu. Kalau ikut kiraan hari pertama period dan EDD beza 3 mnggu (EDD lewat 3 mnggu berbanding hari pertama period). Doc KK buat scan lagi sebab nak check saiz baby untuk confirm EDD. Pastu doc KK kata okay just follow EDD sbb saiz baby align dengan EDD.

2mo trước

sy mcm sis...tp sbb sy ada pcos jadi period x tetap,doktor KK ikut doktor swasta (size baby)

Mmg kiraan dari hari pertama last period sebelum hamil tuh. Betul dah tuh kiraan kk..

kiraan betul is dari hari pertama period.