caeserean

Hi mommies. Saya baru hari ke 7 berpantang..saya caeserean. Terasa hati juga tadi bila ibu saya cakap..kakak ipar saya dua2 orang caeser pun tak macam saya. Kakak ipar sulung,bersalin pagi,tengahari dh boleh duduk.esoknya dh boleh berjalan. Kakak ipar kedua,seminggu lebih dah boleh naik flight balik sabah.. ibu saya cakap dorang kuat..jalan pun kuat tak macam saya.. sedih betul saya rasa.. Saya bukan buat2 sakit..saya hari kedua baru belajar duduk.petang baru mula berjalan. Sampai harini saya jalan masih ampu perut..sebab kadang2 masih rasa sengal.. saya taktau ipar saya sekuat apa..tapi bagi saya,saya sakit..dan saya seriau.. Harap sangat luka ni cepat sembuh..saya pun taknak sakit lama2...

29 Các câu trả lời

Setiap org badan lain2 sis. Saya dh 10thn ceaser pun masih sakit pinggang ni. Dlm pantang pun mmg slow semua. Anak buah suami br seminggu dh mop lantai semua. Jgn compare2 kan bdn kite dgn org. Sabar byk2. Jgn pikir sgt. Sis pikir sis dgn baby je..

jgn pikirkan sgt mommy..badan tiap org tak sama..ada yg kuat ada yg tak..takleh nk samakan dgn diorg..mommy buat mana yg mampu, ikot kudrat mommy..nti kalau jadik pape, mommy jugak yg tanggung kesakitan tu..dont stress too much okay mommy 😊

Bia kn je ape dorg kata. .yg pntg awk jge luka dan kshtan awk ..czer la pling kne hati2 nk jga. .bkn skit2 kne toreh. .7 lapisan 2. .jgn nty jd pape pde dri dorg br nk tau rsa serik. .pape pon take care ye momy. .jgn tlmpau pk sgt psl org 2. .🥰😊

Semoga puan cepat sembuh., 🌹 dari dulu sampai sekarang, orang masih tetap bandingkan bersalin normal dan ceaserean. Kita lebih kenal badan kita, biarkan apa orang nak kata. Nanti kalau kita sakit, kita yang tanggung.

5y trước

Oooo, mungkin terlepas baca kot tadi seban ingat bersalin normal. 😅Tak semua sama sakitnya. Kalau semua sama, rasanya takde lah pengalaman berbeza dari manusia kan? 😊 Biarlah dia nak berkata apa pun, yang penting jaga kesihatan, emosi semasa berpantang. Buat batu je apa orang katakan. Bila teremosi, minta suami tolong cakapkan pada mereka.

pendapat saya lah kan...tak payah dengar sangat cakap diaorang...yang tengah rasa sakit tu mommy bukan diaorang...mana boleh dibandingkan badan kita dengan orang lain...masuk kiri keluar kanan ja mommy

Ha lupa.. saya dh 48 hari kadang2 jalan ampu perut lagi. Kadang kadang terasa nyilu lagi. Sabar k .. yang penting selalu bergerak slowly untuk elak darah beku. Saya berpantang sendiri.

Mulut mak mak ni memang kadang tak berlapik. Kadang dorang tak sedar pun. Sabar ye sis. Tu mak kita tu. Still kena respect apa apa pun. Kita sendiri dah rasa seksa melahirkan.

every person is different. banyak bersabar yea sis. jangan ambik hati. awak dah go through so much pain. just take care of yourself and your baby. ☺️

Lain badan, lain la apa yg dialami tu kan sis. Pemakanan masing2 pun lain. Cara hidup pun lain2. Jgn diherankan sis. Cayok sis!

Smga sis cpt smbuh, kuatkan smngat dan abaikan pape yf bolh buat sis sedey dan stress ye.. sy doakan sis sentiasa kuat