Ubat tambahan di KK/supplement

Hi mommies! Saya baru buat buku pink di KK pada kehamilan minggu ke 8 saya. Doktor cuma bagi ubat tahan mual. Adalah normal sekiranya saya tak dapat ubat tambahan/supplement yg lain untuk baby atau untuk ibu mengandung? Maaf bertanya ini kehamilan pertama saya. Harap mommies dapat membantu! :) #firstbaby #bantusharing

15 Các câu trả lời

hi mommy khaleda, tak dapat ubat pada minggu ke 8 itu biasa. kebiasannya dr akan suruh makan supplement folic acid untuk bantu tumbesaran bayi dalam kandungan. selain itu kita bagi symptomatic treatment maksudnya kalau mual kita bagi ubat tahan mual. untuk mak2 baru mengandung dalam trimester pertama kita sarankan banyak makan makanan berkhasiat. demi kesihatan bayi & ibu ☺️

Start 12 minggu doktor akan bg obimin ubat tambah darah saya tak pernah hb low tp tetap kena mkn sbb nk maintained kan hb time ni dh boleh stop amik folic acid sbb dlm obimin mmg dh sedia ada folic acid dan folic acid dlm obimin lebih tinggi berbanding dengan yang kita beli dekat farmasi

Biasanya kehamilan kalau bawah 12minggu dan masa buka buku pink hb atas 11 ni xda mslh lg xmkn.. teruskan dgn folic acid tu.. lps 12w nt cek semula hb kalau start drop baru mkn ubat tmbh darah..

sy masa masuk 12w baru KK beri obimin. Sebelum tempoh tu sy hanya disarankan makan folic acid yg mmg sy sedia ada dah makan sebelum pregnant. Semakin banyak minggu nanti, baru ada ubat² lain yg diberikan.

masa buka buku hari tu 10 weeks doc bg ubat new obimin, tu pun misi dgn nurse dh bising sbb xambk folic asid semasa dh tahu pegnen.. so far mkn obimin ok lah xde mual...HB hari tu 11.9 je

Sebab kandungan bwh 12 minggu kot. Nanti dah 12 minggu ke atas nanti check Hb kalo x ok doc akan bagi ubat tambahan.

Sama mcm sy lepas mkn zincofer, pening dan loyer je. Dktr tukar bg iberet, sbb zincofer x sesuai dgn sy.

ada 3 jenis folic asid vit C vit B ada je prnah dpt folic asid je mkn je buah buahan sayuran

Tak pasti. Awak kena rujuk semula doktor di KK tempat awak.

Sy nurse bg zincofer, bila mkn trasa mcm mual, pening.. knp ya?

2y trước

sya tukar maltofer,rasa dia sedap coklat hehe,zinkofer tak suka sbb lepas 2,3 jam mesti muntah balik sbb angin lps makan