Pump sahaja tanpa direct feed

Hi mommies. Saya ada isu inverted nipple. Susah untuk saya direct feed baby. Awal2 pernah cuba, tapi memang susah, tangan saya sakit sangat (sejak pregnant kena carpal tunnel syndrome) sebab kena pegang nipple untuk muncungkan nipple, sepanjang breastfeed. Kalau breastfeed setengah jam, macam tu lah saya kena buat. Dan baby asyik nangis macam tak cukup susu. Memang tak larat. Jadi sy pump sahaja sampai sekarang tapi susu drop teruk. Tapi pump pun dapat 2oz lebih je sebelah breast. Sebelah lagi memang kurang. Saya pun dah kurang jaga jadual pump sebab tak sempat (suami pjj semasa pantang, jaga baby sendiri) Ada juga try guna nipple shield tapi kadang2 jadi, kadang2 tak. Try guna nipple puller, sama jugak. Sekarang banyak bagi susu formula. Baby baru sebulan lebih. Bila dah guna susu formula sahaja, baby kurang berak. Kita jadi makin risau😔kadang2 rasa not being a good mum bila bagi susu formula je kat baby.. Boleh bagi pandangan/experience/kata2 semangat untuk saya untuk teruskan bagi susu badan either melalui pump atau df? Ada ke yg senasib dengan saya? #bantusharing #first_baby_ #formulamilk

4 Các câu trả lời

sebab saya pun 2 2 inverted nipple sejak anak pertama. hanya nipple sebelah sahaja berjaya disusui hingga saya skrg ada 6 anak 🤣 yg susu kiri inverted, alhamdullilah start anak ke 5 baru senang sikit baby nak isap, sbb sy amalkan pumping... jd puting tu dpt keluar. tp mostly, mmg BF kanan sbb puting ni yg mmg sedia keluar sejak anak pertama BF dlu.

Boleh pump tp kena rajin jaga waktu pam tu kena konsisten sbb baby tidak direct latch on mama. guna mode massage dahulu baru ke mode expression. insyaallah boleh. Cuba sis join kelas breastfeeding "Asiah Mahram" saya start follow and join class under dia since 2017. Dia byk bantu utk exclusive pumping , BF + Pump etc.

4mo trước

Thank you for sharing sis! Sangat membantu☺️

Saya pun ade sakit tangan mcm ni.. ingat lepas bersalin dah hilang tapi still ade even dah berurut. Cumanya, tgn saya still boleh pegang nipple cuma nak angkat baby kadang lenguh sikit. Jgn putus asa ye mommy. Naluri ibu slalu kuat & kita akan buat sehabis baik untk baby kita jugak. You did well mommy!

4mo trước

Thank you for your words🥹 really need it

sila search LC nearby utk bantuan. pump is not a solution w/o sucking stimulation.