Nak stop puting

Hi mommies Salam.. nak Tanya ada tak tips untuk hentikan penggunaan puting untuk budak 2 tahun 4 bulan ...dia nk puting kalau nk tdo lepas minum susu ..dah try tips potong puting tu tp menangis2 mengamuk sedu sedan dah dekat sejam juga tp mommy mengalah bagi juga last2... Risau gigi dia nanti kalau lagi lama hisap puting kan...#firstmom #SeriusTanya

9 Các câu trả lời

anak sy bkn pacifier, tp nk tidur kena bf dulu. dari sebelum dua tahun hari2 sebut anak dah besar tau, nanti dua tahun tak susu dah. dah masuk dua tahun sebulan tak boleh weaning lg, bila nk tidur je "mama, nak susu", sy tetap dgn " anak dah dua tahun kan, takpayah susu dah, anak peluk mama je ok" dan dia akan meraung protes, sy tk mengalah pun. marah pun tk. sbb kita yg izinkan habit mcm tu jd.. sekarang dah dekat nak masuk dua bulan, ada je cubaan dia mintak, tp sy tetap peluk je k takyah susu. tp dh takde langsung la menyusu sblm tidur, siang je sekali tp bkn hari2 dh. so sy rasa paci tu pun, mommy tahan je la ye? anak nak test mommy dia

anak sy pun 2tahun lebih baru lepas puting. dia nak especially bila tido, sama jgk potong puting tu xjalan. last2 puting tu hilang sbb anak sy sensiri hilangkan time main. struggle jgk malam2 dlm 5 hri gitu. asyik nangis & ngamuk mintak, time ni mmg mak nya kena kental, mula2 tu sampai terpikir nk beli baru tapi tu lah mmg niat nk stop kan, so kena hadap lah dulu sminggu. tp alhamdulillah last2 tu dia okay sendiri. psl gigi pulak, depends kot atas anak tu sendiri, sy dulu mak & mak mertua bebel jgk (sikit2 lah) bila nk stopkan puting dia takut gigi xtersusun, skrg semua asyik puji gigi dia cantik. gitu lah sis.

Ada juga saya dengar pengalaman dari mommies lain (orang lama) gigi anaknya okay saja even hisap puting. Depends on budak rasanya. Tidak semuanya sama. Anak saya pun nak masuk 2 tahun, masih lagi hisap puting, tapi saya tak risau sangat, sebab ada dengar dari pengalaman orang lain juga eventually anak tu sendiri yang tak nak hisap one day. So don’t stress out ;) cuma apa yang saya buat sekarang, just minimize kan penggunaan puting. Hanya bagi puting waktu tidur saja. Kalau tidak dulu all the time dia nak hisap.

1mo trước

oh yes retainer nama dia haha bukan aligner. sis @anon yg last, yg saya pernah dengar sharing dari paeds PT, bukan faktor puting itself yg problem, tapi faktor berapa kuat dia menghisap, kekerapan & berapa lama. Allahu'alam. kalau ada faktor lain, puan dentist boleh tolong share 😁

wslam. ada org kata pkai braces gg ank jd jogang. ada org ckp ank dia pkai ok je. pendapat sy sis jgn dgr ckp org. ada sorg dokter ni ckp kita senyum pun gg bergerak, gg kita ni akn gerak sikit2 selama kita hidup kita je tk prsan. lepas kan je puting tu. sorok dari dia. buang trus. supaya sis tk ksian bila dia menangis. kena tahan kejap. ank sy masa masuk wad nangis tkde buai.seminggu duk wad last blh tdo kt ats tilam dh. balik rumah dh tknk buai nk tdo bawah lega

anak saya dulu pun puting jugak, masa umur 1y4m, kebetulan puting hilang, dekat seminggu cari rupanya bawah katil, dalam masa seminggu tu, dia minta puting cakap je puting hilang, dia nangis then pujuk² bagi minum susu terus tidur, sampai sekarang dah 2y7m Masih tanya mana puting dia, dan kami tetap jugak jawab dah hilang 😅

3t trước

tantrum jugak la awal² tu, tapi kita berkeras tak nak beli puting baru, cakap je hilang, kekal dengan jawapan sama everytime pun, alhamdulillah, dah lepas puting, wean off bf pun sama, buat cara sama, seminggu amik masa, then dia boleh dah minta nak susu botol bila nak tidur, tapi bukan nak minum susu pun sebenarnya, nak nyonyot je, tu pun sekadar hilangkan rasa, susu minum sikit, pastu letak botol tepi, tarik bantal terus tidur

masa saya hentikan puting anak ptama saya masa umur 1y1m..everytime sblm tido dia akan hisap.dalam masa dia nk tlelap je saya cabut sorok bawah bantal..setiap malam buat dlm seminggu.so far cara sy menjadi pada anak sy..mgkn pn boleh cuba.

Sorok je puting dripd dia .. biar dia menangis lama2 nnti dia tertido sndiri bila penat … tapi mak kena kuat semangat lah …. Kena pandai curi pandgn dia dgn activity lain …

Anak sya setahun 5bulan dah berhenti.. tu pon sbb nya puting dye hilang..😂.. struggle jugak lahh nk layan merengek dye.. lelama okay dah

sy mmg sorok puting dari anak. 3 hari bertahan lastly dia xcari dh.