Jaundice

Hi mommies. Nk tnya , kalau bayi kena jaundice yg tinggi, dan dia adalah prolonged jaundice, adakah boleh menyebabkan skin tone anak kita berubah. Menjadi gelap?

3 Các câu trả lời

masa baby sya kena prolong jaundis ( baby masuk sebulan bru bacaan ok ) mmg kulitnya agak gelap , smpikan nurse kat kk ckp dia baby ‘ hitam manis ’ . mula2 lahir dia cerah sbb mmg kulit sya dan suami tergolong cerah . umur dia 3bulan lebih mcm tue bru beransur-ansur cerah semula . skg dh 6bulan , mmg cerah dh kulitnya . smpi urat2 kat pp pun dh nmpk dh.

Tak. Cuma akan nampak kekuningan disebabkan jaundis. Tapi lama-lama nanti akan kembali ke warna kulit asal juga (e.g kalau dia kulit cerah, nampak cerahlah dia).

Not related pun. Nampak gelap tu sebab jaundice itself. Once dah hilang jaundice tu okay back to normal skin tone. No worries 😊