Gestational age

Hi mommies. Nak tanya sikit, haritu check up kat clinic buat ultrasound lpastu doctor scan cakap baby 8weeks6days sedangkan kalau ikut tarikh last period dah masuk 11weeks6days. Doc ckap mungkin disbbkan tarikh period yg saya bagi tu salah tpi period saya setiap bulan regular and last for about 6-7days. Satu lagi saya memang track period saya guna apps. Sesiapa ada mengalami masalah mcm ni jugak ke? #bantusharing #pleasehelp

Gestational age
1 Trả lời

Umur kandungan supposed ikut dalam scan sbb kena ukur ikut saiz janin.. Macam sy hri tu, kalau ikut lmp sepatutnya kandungan dah 11w2d tp bila scan saiz janin baru 9w6d means kandungan sy x sma dgn lmp 10hri. Dr kata kalau kandungan beza +- 2weeks dari lmp bila kita scan itu masih normal. Dr pn kata dgn sy boleh jadi pembuahan lmbt berlaku sebab tu bila scan saiz baby x ikut lmp kita. Sy xde masalah pn biarpun period regular sbb kdg masa subur dan pembuahan tu berubah2 tiap bulan. Skg dah 31w saiz dan berat baby pun ok dan normal ikut week. Jadi EDD dalam buku pink tu mmg dr ikut saiz baby masa scan.. Dr akan double confirm scan after 2w baru dr tulis tarikh REDD yg sebetulnya dlm buku pink.. Nanti next check up tanya dr awk balik minta double confirm ya, atau boleh je awk ke klinik swasta untuk second opinion.. Sbb beza lmp dan scan awk tu 3weeks kn agak jauh jg beza dia hampir sebulan, tp sbnrnya dia +- juga kalau tngk dlm gmbr scan awk tu dia +- 5days kan.

1y trước

@tiada nama yaa betul janji baby sihat dalam ni. Saya pula due sepatutnya 31/5/23 lepas reconfirm scan tengok size baby dr bagi tarikh baru 11/6/23. Tp dr tetap kata kena bersedia awl2 sbb boleh jadi baby tu kluar awl x semestinya ikut due.