Mengandung

Hi mommies, nak tanya sikit bila waktu terbaik boleh bersama dan mengandung lagi selepas keguguran 7w tapi kena D&C. Saya rindu sangat nak mengandung lagi. Saya TTC 7 bulan nak mengandung yang 1st, tapi saya keguguran dan kena D&C. Sedih rasanya. Saya masih berpantang. Tapi saya sedih tengok orang lain mengandung. Rindu dekat kandungan 1st. Saya tak sabar nak mengandung lagi… tapi takut terburu buru nanti lain jadi.

5 Các câu trả lời

Saya dlu pn pernh miscarriage tapi dlm pantang saya jaga betui² , saya ambk masa setahun juga la bru blh mengandung balik, dlm masa setahun tu kena betul² rahim tu kuat pastu dlm masa yg sama kena jaga makan , makan acid folic tu ja la, suami pn kena jaga makan , makan supplmnt apa² la untuk dptkn kualiti sperm yg elok la. Inshaallah sis tak payah fikirkn lagi, yg penting usaha doa , kalau dh pernh lekat mesti akan blh lekat lagi cuma tu la kita kena siap sedia bgi rahim tu rest betui² supaya bnda tu tak berulang lagi . Inshaallah

Selalunya doktor akan ckp antara 6 bulan -1 tahun. Bg betul2 rahim sihat spenuhnya. Sambil2 tu sis amalkan pemakanan yg sihat. Elak kn junk food, asap rokok dan lain2 terutama 3 bulan sebelum merancang tu. Banyak2 berdoa sis. Semoga dipermudahkan sis di kehamilan yg seterusnya. Aaaminnn 🤲🏻

sy lps keguguran last year alhmdulillah after 3 mth dh lekat balik..insyaAllah kalau sis confident, after 2/3 kali suci bole plan da.. kwn sy lps gugur x smpt period dh lekat balik. tp kene tgk jgk gugur atas sbb ap, baby x jadi atau rahim x kuat. kalau rahim x kuat better rehat lama sikit.

after 6mth at least. gap ni utk bg rahim sihat, hormon u ok semula dan kurangkan risiko yg sama berulang.