Pregnant 5 weeks

Hi mommies, nak tanya saya first pregnancy. Normal Ke kalau genap 5 weeks, nak pergi scan pregnancy tapi waktu scan "empty uterus". Dr suruh datang lg 4 weeks untuk rescan. Boleh ke kalau saya datang lagi 2 weeks sebab saya asyik overthinking je nakkan kepastian 😭

10 Các câu trả lời

normal kalau awal2 belom nampak pape. sebab tu kalau awak baca dkt page fb doctor imelda balchin sendiri pon dia tak suggest follower dia g scan awal2. takut panik dn overthinking. nak nampak kantung scan masa usia kehamilan awak 6@7w. nak nampak baby dn heartbeat klip2 scan masa usia kandungan awak 8@9w dan keatas. sebab tu doctor suggest utk awak dtg scan semula 4w lg. jadi follow advise doctor supaya awak sendiri tak panik. selagi awak xde spotting/bleeding atau sakit perut melampau. inn shaa allah kandungan awak xde pape. consume asid folid sampai buka buku pink sy ada baca previous comment utk scan kerap xdigalakkan ye. ada kesan utk baby dlm rahim kita.

9mo trước

most wc awak. jgn risau okay. inn shaa allah xde pape

Sbab tu saya elakkan pg scan awal sbab takut overthinking. Kalau doctor suruh dtng lagi 4w ok tu trus nmpak janin and heartbeat skali. Kalau dtng 2w blh je tp akan overthinking juga sbab nmpak kantung je (nnt bnyak pula pikir kalau kantung kosong cemana? Kalau xde janin cemana? ) haa camtu la. So for me better scan tu trus nmpak janin and heartbeat baru best. Slagi xde spotting , bleeding thn xde ape prlu dirisaukan

9mo trước

Noted awak hehe. Saya pergi scan awal sebab saya kerap sakit perut before that. Tu yg risau juga tu. Tapi dr cakap it's normal unless tak ada bleeding apa apa hehe 🤍

5 weeks tu terlalu awal utk scan sis. saya yg 8 weeks haritu pun doktor buat saya suspen. dia kata saya suspek cyst. terus dia refer ke hospital utk cek betul ke sya ni suspek cyst atau mesin scan dia problem. tapi syukur masa dihospital baby sya dah nampak. sekarang kandungan sya dah 11 weeks. insyaallah takde apa2. yg penting jangan buat kerja berat2,jangan stress2. jaga setiap pemakanan okay.

9mo trước

sama² 🫂

normal sis. genap atau tak tu sebenarnya anggaran je. tak tepat pun. maybe sebenarnya sis tak genap 5 weeks pun lagi sebenarnya. kalau sis nak pergi scan lagi after 2 weeks boleh je. tapi swasta lah. KK kena ikut appointment dia bagi, tak boleh sesuka hati datang unless ada masalah apa2.

9mo trước

moga elok semuanya ya 💜

Normal sis 5w belum nampak apa2. Saya scan 4w tak nampak apa, 5w baru nampak kantung tu pun kecikkk sangat. Sis boleh je gi repeat scan lagi 2w. Saya checkup swasta awal2 memang dapat appointment setiap 2 minggu. Bila dah nampak heartbeat, baru dr tukar ke 4 minggu

normal la. jgn overthinking please. sbb saya dulu camtu. dr siap buat surat refer lagi. mandai2 je diagnose kita ectopic. skali scan balik masa 8 weeks, nampak alhamdulillah. 11 weeks scan lagi, da nampak menari2

nk dtg 2w lagi takde masalah pun. cuma dktr bg 4w sbb masa tu possibly dh boleh nmpk janin sekali. tapi klu awk dtg 2w dan nmpk kantung, it's a good sign already.

9mo trước

amin 🫶🏼🤍

normal .. org kata scan dlm 12weeks bru puas hati . tpi tktau la depends pada kandungan juga .. ada bole nampak awal ada yg lambat sikit.

Normal, sy 10w scan baru nmpk, sy pun mcm2 fikir, klau blh jgn scan awal2, scan 8w ke ats,

bolehje lg 2 minggu, pergi klinik lain pula

9mo trước

Pergi klinik yg ada sonographer yg mahir.