Soalan random (wipes & air)

Hi mommies, Nak tanya pengalaman masing2 bersihkan najis baby macamana ? Saya terfikir bila baby boleh adapt dengan air sejuk untuk bilas najis & tak perlu guna wipes untuk bersihkan. Sekarang baby saya 2 bulan lebih & still guna wipes setiap kali membuang. Terfikir nak start bersihkan guna air. Kefahaman & pandangan mak lain2. Boleh share tak.

26 Các câu trả lời

anak 1&2 dulu guna wipe tissue & spray sekali ngan botol spray air biasa. no 3 saya start x guna dah. basuh direct dekat air.. Saya rasa lagi mudah basuh direct. Najis nya lebih mudah dibersihkan dan kita yakin sucinya.

hi mommy. anak sy baby boy sebulan lebih, sy da start guna air kat sinki toilet kalau poo banyak. kalau poo sikit, sy guna tisu basah. anak wee wee, guna tisu basah dan lap dgn tuala.

Sy first time mom. Sy guna wet wipes sampai anak sy 9m rasanya 😅. Bila dia start solid baru sy cuci di toilet. Sy guna wipes brand Hoppi. Wipes tu basah yg menyenangkn & menyakinkn sy.

dlm pantang sy gun wet tisu je, sbb baby berak n kencing x banyak sngt. habis je pantang, sy guna spray n tisu tandas tu . kalau berak je sy bilas balik guna air kt paip.

Dekat wad je sy pakai wipe tissue..balik rumah terus pakai air paip smpi skrg.. cuba jgk pakai wipe tissue, bila baby berak jadi susa nk lap.. guna air lg cepat…

Saya masih lg guna wet tisu, dan mandikan bby guna air suam.. Sbb kadang2 bby mcm terkejut sampai nanges2 dgn air paip sinki.. Camne nak buat ye?

dah boleh start guna air paip utk basuh poo baby dear. wipes selalu tak elok. both anak2 saya start usia sebulan dh guna air pipe biasa basuh poo

Anak saya start 2 bulan dah cuci dengan air suam. Sampai sekarang anak saya nak masuk 2 tahun masih lagi mandi dan cuci najis dengan air suam.

baby dh 7 bulan still guna wipe lepas wipe baru cuci dengan air tu cara saya la sis , sebab renyah nak kelek baby dgn poo melekat lg 😅

anak saya dari lahir mandi air paip biasa je. basuh pee poo pun sama guna air paip sebab rasa kalau pakai wipes kurang bersih.