Taik mata baby

Hi mommies , nak tanya mata baby saye berair sebelah, jadi bila dia tido jadi taik mata yg melekat tu susah dia nak buka mata. Kesian tgk. Dh cuba cuci dgn air bersih. Hilang kejap ,tapi bila dia tido n jaga jadi balik.. Bany newborn baru 4 hari 🥺😢#pleasehelp #firstbaby #seriusnanya

10 Các câu trả lời

Anak saya awal lahir haritu pun sama. Bawa pergi klinik semua bagi surat refer hospital sebab anak masih kecil mereka tak berani prescribe ubat. Bila bawa pergi hospital mereka refer anak saya ke klinik pakar, doktor ambil sample tahi mata untuk check jenis jangkitan dan bagi ubat titik cuci mata. Setiap hari kena bawa anak ke klinik pakar untuk doktor cuci sampai sembuh. Ubat titik tu pula kita kena letak dekat mata anak empat kali sehari.

Maaf, kadang2 sb panas dlm jd tahi mata kluar. Panas tu jg mungkin sebab jamu @ herba yg mommy makan masa berpantang. Pengalaman sy jg mcmtu sblm ni, bila bby ade tahi mata mse dlm pantang sb badan dia panas dalam sb jamu2 yg saya makan. Jadi kurangkan dos jamu @ herba tu dan lebihkan minum air masak. Maaf..sekadar kongsi pengalaman.

mcm sy dlu guna susu bdn bersihkan..sy pnh share ttg ini dkt TAP..disini sy sharekan link mengenainya ..hrp dpt mmbntu puan... http://drzubaidi.com/blog/air-mata-bayi-kerap-berair/

baby sy pun pnh kena.. time nangis je ada balik tahi mata.. sy cuci tiap pagi n titis susu badan dlm mata dia.. alhamdulillah elok mata dia

2y trước

Aah betul mak sy pun ajar mcm tu. Then mata anak saya pun ok.

masa saya lahirkan anak sulung gitu jugak,saya titik@sapu mata baby tu dengan air zam zam..alhamdulillah tak de dah tahi mata..

Hai. Cuba rujuk nurse/ doktor masa check up baby. Cuba mommy guna kain bersih dan lapkan di kawasan mata baby

Saya sekarang pun baby duk keluar taik mata. Saya sapu susu badan je waktu nak lap taik mata dia. Cian tengok baby kan

stop dulu mkn ikan bilis ms dlm pantang. anak sy dulu pon camtu. bertaik mata. bila stop mkn ikan bilis Alhamdulillah

anak sy pun kerap jadi mcm tu , sy titikan susu sy dalam mata dia , terus lega , puan boleh cuba ya

mungkin panas dalam..bukan demam.. try letak susu ibu kat mata baby..