Sembelit sampai buasir

Mommies! Nak tanya la kan. Ada tak dekat sini mommies yg lepas bersalin and sedang menyusukan anak, dia senang kena sembelit? Saya dulu berak punya la lancar sebelum bersalin haha dan tak pernah sembelit. Lepas bersalin sembelit teruk sampai najis berdarah dan kena buasir 🤦🏻‍♀️😩 padahal air dh minum banyak, makan sayur makan buah naga semua lah. Ubat cair najis pun dah minum hari2 tapi sampai bila nak harapkan ubat tu kan org cakap nnt effect usus malas bekerja bagai 🥲 Tp bila nak dtg poop keras tu aiyo sakit gila la hukhuk. Ada tak mommies yg pengalaman mcm saya? 🥹 bersalin 23/5 haritu. Ada tips tak nak bagi poop tu sentiasa lembut jee? Saya ni membuang hari2 tapi sembelit aje lah poop kerash hukhuk. 🥲 #firstmom #bantusharing #ingintahu

8 Các câu trả lời

Saya amalkan oste dari shaklee dalam pantang, hari ke 7 da berak sambil amalkan buah2an . Dia mcm tahi tu nak kluar sendiri dudok je tkpayah teran. Oste shaklee tu mmg bantu tgh pregnant pon dia bantu untuk kurangkan sakit2 tulang belakang semasa perot nak membesar .tapi kan sejak bersalin anak no 1 saya rasa macam ade buasir. Lepas berak tu kdg tk teran sgt pon nt ade daging terkeluar. Tp tk lama tu dia masuk balik tau. Pelik . Mcm mana aek nak mencegah awal

1mo trước

Tulah risau da tua nt tk mencegah dri skrg dia akan jdi terok. Mahal sikit 1 botol dlm 50 lebih

Ya Allah...kesiannya ibu-ibu yg kena sembelit masa berpantang. I feel you. Saya kena juga lepas bersalin anak no 4, (19hb 6). Azabnya Allah je yang tahu. 2 hari tak berjaya nak buang air besar, sakit sangat berpeluh peluh dalam tandas🥲Maybe ibu-ibu boleh cuba cara yang saya amalkan: -minum suam secukupnya -makan nasi dan sayur berkuah -makan buah oren -terus ke tandas bila rasa nak membuang, jangan tahan Semoga cepat sihat semuanya🤲🏻

1mo trước

Tula ramai rupanya igt kita je huhu. Azab kan 🥲 klau najis tu lalu uish pedih rasa kena siat2 kt citu. Kadang2 keluar darah juga 🥲 baik terima kasih ibu atas tipsnya.. Amiinnn Amiin

Sy tgah alami skrg, ingat sy sorang ja 😅 kacau mental betul sembelit ni, serius sakit gila time taik keras tu turun mcm dihiris2 pedih kat anus tu. skrg dah on ubat bisacodyl pastu lactulose. Kalau x makan mmg boleh go smpai 4 hari x rasa nak berak. Happens time pantang 30 hari n mnyusu badan jgak. Makanan sihat n air brgelen pon x jalan. Kencing n kentut kerap ja, berak je x rasa. Hish mmg brdoa ja kalo nak berak tu. Pedihhhh

1mo trước

Sy google ubat lactulose tu safe je for bf, dia lembutkan najis tp bkn cirit. At least x keras siat2 kulit anus tu. beli kat farmasi je kotak kaler purple. Smpai skrg sy mkn lg ubat tu skali sehari, klau x mmg x berak.

Ya allah sis kita sama situasi.. saya harini pantang hari ke 37, dah 3 minggu start sembelit , lepas bersalin mula mula tu ok lagi.. lepstu start jadi berak setiap pagi tp azabnyaa, meronta ronta nak keluarkan tahi huhuuhu. Semua dah buat minum air makan buah sayur even ubat hospital pun ada lg haa.. tetap sama sembelit, bf jugak huhu. Cuma saya tak sampai tahap buasir.. buasir tu mcm eh sis nak tahu, seriaunya

1mo trước

Haah sis kannn memula okay je.. lama2 Allah sembelit terukk mmg azab la kalau najis keras tu lalu rasa mcm pedih gilaa mcm kena siat2 je rasa dia 🥲 kannn mcm2 dh makan minum tetap kena. Buasir tu org ckp daging terkeluar tapi tu buasir luar la. Saya kene buasir dalam dia kadang2 lps najis keluar ada darah menitik sikit tp kalau najis saya keras je la akan keluar darah kalau okay takde pun. And lps berak akan rasa denyut2 kt lubang ontot tu lama jgak berejam baru tk rasa dah 😅 saya dh hari ke 70 awak bersalin tp sembelit mcmni je lah saya 🥲

taktau la normal ke tak, tapi saya pun sama juga sis. dulu mmg kuat berak, lepas bersalin tuh, bole bangun, berjalan ,esok tuh terus berak. tapi lepas tuh takda da. sampai beli ubat juga, better sikit even still sakit. n saya dulu amik masa bbulan juga baru okay. tapi anak dlm 2bln cmtuh tak makan da la ubat tiap kali berak. 😅 .

2mo trước

Ouhh yekee tk menyusu pun kena eh. Tu laa kawan saya dgn kakak saya pun kena lepas bersalin. Effect lepas bersalin bukan main penangan dia ye smpai trauma dibuatnye 🥲 tulaa saya skrg mcmtu laa nak berak je nangis hahaha. Bab darah tu sama laa kalau keras mmg berdarah la dhla sakit kan. Moga2 cpt hilang laa fasa ni sedih rasaa 😩

sama lah lepas bersalin sembelit, poop keras walaupun saya minum air lebih dari sebelum bersalin. tapi at the same time kulit aaya pun kering sangat & rasa haus sentiasa. jadi rasanya memang air belum cukup lagi minum. sebab menyusu badan kut

2mo trước

Kann? Ingatkan saya sorg je lagutu 😩 asal nak poop je stress haahhaha dhla perut saya mmg jenis nak poop hari2 lepastu mengadap poop keras je. Sakit nak poop hadoi nak poop je bismillah dlu 😂 part kulit kering tu samaa saya smpai bibir pun kering and sakit lepas bangun tidur. Tula sbb menyusu badan kot jd mcmni kan. Sbb kawan saya pun kena mcm saya jugaa lps bersalin jdi tak pelik sgt lah

beli ubat dekat farmasi sis. Ubat tu memang manis sikit likat macam air gula, tapi memang najis lembut je. Saya seminggu makan ubat tu lepas bersalin

1mo trước

Haah saya makan je ubat tu dh 2 botol dah. Kalau tk makan mmg teruk naw najis tu

Saya pun. Harini pantang ke 43, najis tak lembut lepastu dekat najis ada darah 🥲 buasir bengkak

1mo trước

Sama awakk haritu najis ada darah je setiap kali membuang and sakit gila masa membuang rasa mcm kena hiris2 pisau kalau najis nak lalu tu. Saya smpai pergi kk lah lpstu doc cakap buasir dalam kena pergi hospital tp saya tk pergi sbb nak menyusu anak kan mcm leceh jgak sian kt anak. Last2 saya biar je la huhuhu menanti hari bila nak dpt poop lembut balik mcm dulu 😂