Bagi alasan apa jika pegi checkup kk?

Hi mommies! Nak tanya korang bagi excuse apa dekat boss bila buka buku pink & pergi checkup di kk ye? Sebab bila buka buku pink & pergi checkup kk ni kan time weekdays je #pleasehelp #firstmom #bantusharing

11 Các câu trả lời

Sis boleh guna AL atau unpaid leave untuk checkup di kk . Untuk memudahkan , sis bincang dgn nurse tarikh atau hari yg sis cuti andai kata sis bukan kerja gov . Maybe sis bekerja shift , boleh bincang . Selalunya nurse akan minta persetujuan kita untuk setiap tarikh appt . Jika boss sis perlukan bukti , buku pink tu adalah bukti . Semua direkod oleh doktor dgn nurse . Mereka takboleh pertikai alasan cuti sis . Jika tempat sis terima time slip , boleh minta pada nurse . Andai kata perlukan mc , sis perlu laburkan duit ke klinik swasta . Melainkan sis ada complication atau kesihatan yg tak sihat direkodkan dalam buku pink . Doktor kk akan bagi mc . Itu bergantung kesihatan ibu ketika appt dgn doktor masa tu .

2y trước

Aaa okay thankyouuuu

mcm saya tiap kali checkup saya tunjuk surat appoiment then minta time slip..biasa lepas check up saya masuk ofis sekali bos ckp kalau checkup weekday saya perlu ganti sabtu..lepas bos ckp mcm tu lepas abis checkup terus balik rumah rehat..

Saya akan minta time slip dekat nurse ( head saya suruh minta sebab awalnya saya ambil AL 😅). Jika minum air gula kita boleh minta MC

2y trước

Lepas check memang akan masuk kerja.Saya selalu ambil appointment awal pagi dan selalu dia akan bagi sampai pukul 11/12pm. KK saya buat masa ini paling lewat saya habis check dalam pukul 12pk

Cakap je check up! Dapat time off. Kk u tau la que kena pergi awal kalau nak habis cepat! I suka pergi kul 2pm kurang orang.

2y trước

Okay thankyouuu hehe

Alhamdulillah dapat bos yg memahami . Tiap kli check-ups terus isi borang dkt HR utk ambik time slip .

kalau saya bagtau ada appointment kk jelaaa.. & akan serah time slip pada hr kemudian

2y trước

ye dekat time slip ada tulis jam berapa kita selsai checkup.. nurse akan tanya kita nak masuk jam berapa.. contoh pkol 9 sampai 12am.. habis checkup masuk keje mcm biasa

cakap nk checkup laa. boss dan HR wajib tahu keadaan awk tgh berbadan dua

2y trước

kontrak mesti ada cuti rehat, jd awk boleh guna cuti rehat awk. kalau tak pegi je kk, lepastu mintak MC kat misi bgtau keadaan awk dgn bos awk. boleh je

Ckp la pregnant & pergi check up. Ada bos yg tak faham ke? 😅

2y trước

Aduhaiii, bos tu mesti tak ada bini 😂 next appointment sis tunjuk surat appointment tu, bgtahu tarikh & masa siap2.

ckp je ade medical check up.

2y trước

Alaaa bestnyaaa boleh wfh 😭 sy mintak boss sehari je wfh pun tak kasi wpun dia tau kite pregnant 😤 ohhh kalau bg time slip okay lah mcm tu hehe lega sikit thankyouuuuu

bos xboleh xbg.sb mmg kne pegi check up...