GDM sangkut dan puasa

Hi mommies, nak tanya kalau GDM sangkut masih boleh puasa ke ye? Tadi baru dapat tahu sangkut 🥹 nervous.. kene buat bsp esok .. kalau ada pengalaman mommies lain boleh share ke ?

6 Các câu trả lời

Kalau gdm diet control masih boleh cuba puasa. Kalau dh on ubat atau insulin, doc & nurse mmg tak galakkan puasa. Sbb bila puasa gula kita akan lari sikit. Kalau boleh control takpe. But if tak control bahaya boleh hypo. Tgk result bsp awak nnt mcm mana. Sy haritu nurse ckp tak digalakkan puasa sbb sy on metformin.

saya pun puasa.. tapi saya pantau gula.. takut hypo.. setiap hari saya cek dalam kul 1 .. kalau hypo memang berbuka jee.. tapi Alhamdulillah.. gula cantik.. 4 lebih Je..

klau GDM on d/c msih boleh puasa.. cma msa kna buat bsp tu..trpksa la xpuasa.. sbb mmg kna mkn skit2 lps cek bsp tu.. klu x nnt gula trllu rndah jdi Hypo pla

Sy pun gdm on diet. Masih boleh puasa. Kalau tak tahan sangat baru sy berbuka. Alhamdulillah so far baby ok

Sy puasa je. sebab nurse takde cakap pulak tak boleh puasa. cuma utk bsp tu akan berubah waktu la

sy gdm on metformin dgn insulin. dr mmg xbg sy puasa sbb brisiko..sy hypo jd mmg tak boleh puasa