Direct feed tips

Hi mommies, Nak Tanya baby Saya 1 month old. Exclusive breastfeed. Recently susu drop. So ramai Kata kena direct feed. Sebelum ini I jarang direct feed sebab tak pandai feed baby. If I df baby minum sikit je lepas tu dia tido. Kejutkan dia pun minum sikit lepas tu tido and tolak. So yang balance susu Kat breast tu kena pum out ke atau tunggu baby bangun feed lagi? Kadang2 breast full and baby pula tido, kalau Nak Kejutkan dia and bagi susu takut overfeeding ataupun baby pula minum sikit and then tido. Sbb tu I selalu pum and bagi dalam botol. Any tips?

3 Các câu trả lời

Sy pn ada mslh yg lbh kurang sama je mcm sis. Tp dh solve 90%. Baby sy pn sebulan jgk. Mulanya sy pn xpandai jgk df plus nipple flat, setiap kali nk menyusu baby xnk sbb xjumpa puting dan dia mengamuk. Sy just pump dan bg susu guna botol. Hr pertama & kedua sy xdpt nk df sbb baby kt nicu. Hr ke3, baby dh ditukarkn ke scn & doc mintak sy df kt situ jgk. Mmg baby xnk df & doc bg bilik selama 4 hr utk memudahkn sy df baby. Kt situ la nurse & doc ajar mcmane nk df yg betul tp still baby xpuas hisap susu. Byk hr sy fikir mcmana nk solve sbb org sekeliling sy keep pushing suruh df je. Bila kt rumah, my mil sdri yg tgk sy mcmane df baby, agak rimas jgk but somehow it help. Mil siap tolak kepala baby wlupn baby tgh menangis😅 Sy juga ada beli nipple puller & nipple shield. Guna beberapa kali je, juga membantu bg sy utk betulkan nipple & supaya baby nk df. Sy selalu juga tgk yt cara yg betul utk df. Sy ada bg baby skin to skin & tdo bersama baby. Alhamdulillah dh lebih seminggu, baby dh boleh df dan jd kuat mengempeng skrg ni. Xboleh tggl sekejap, dh tdo pn boleh terjaga kalau mummy dia xbg nipple. Sy igt lps ni nk bg pacifier sbb kalau berterusan mcmni sy xboleh nk buat kerja lgsg. Next week sy dh nk masuk kerja. Harap sgt problem sy ni dpt solve 100%. Semoga kita kuat ya mummies..

sbb dy dh kenal puting botol jd dy lebih suka botol sbb botol xyah sedut over2. kalau puting ibu kena sedut kuat. sbb tu disarankan baby bwh 30 hari sbnrnya xleh ajar botol lg