White spot newborn

Hi mommies. Nak tanya ada tak sesiapa tahu kenapa baby newborn ada white spot macamni lepas naik ruam blister? Sy cuma sapu cream Cetaphil tu je. Ruam baik tapi tinggal kesan putih macamni. Normal ke?

White spot newborn
1 Trả lời

mcm baby sy masa umur 2-8 bulan. mcm² krim sy dah minta sapu,balik² jumpa Dr di kk. hilang ruam kejap ja,tinggalkan kesan putih mcm ni. lepas tu dtg balik ruam. ada sekali baby sy warded sebab acute bronchiolitis,dlm ward tu setiap hari Dr pakar datang tengok patient. hari ke 3 kebetulan baby sy demam,jd sy pakaikan pampers ja. masa Dr pakar kanak-kanak dtg melawat katil anak sy,dia noticed ruam di leher baby sy. dia tanya,sy bagitau dah mcm² jenis krim sy sapu,tp kurang berkesan. Dr pakar tu selak sikit dekat celah paha baby sy. terus dia cakap dgn nurse sebelah dia,minta nurse bagi sabun dan krim antifungal. petang tu,sbelum mandi nurse bagi sabun dan krim. 2 hari kemudian kami discharged ward,ruam tu hilang. white spot tu pun hilang dan kulit baby sy bersih dan sekata. sampai sekarang dah tak ada lg. utk masalah baby sis,sy rasa sama dgn condition baby sy dulu. sy agak memang jangkitan kulat. sis try la jumpa Dr,minta krim dan sabun antifungal

10mo trước

memang ada beza Dr biasa dgn Dr pakar kanak-kanak. mcm sy cakap td,sekilas ja Dr pakar tu tau masalah baby sy bukan ruam biasa. sedangkan dr kk dah beberapa bulan pun ruam tak sembuh