Berpantang

Hi Mommies. Nak pendapat mommies sikit. Saya dalam dilemma skrang. Due bulan 6,inn shaa allah. But condition ibu and mil saya xberapa sihat utk jagakan saya and baby waktu berpantang nnt. Jadi saya dilema nak hire CL atau berpantang sendiri. Tpi harga CL ya allah mahal nya 🙁🙁

3 Các câu trả lời

tengok pada condition sis juga mcm mana. suami dapat paternal leave tak, berapa lama? suami jenis supportive, reti buat kerja rumah, ada kat rumah tiap hari tak? atau ada tak adik beradik/ipar yg boleh dtg stay seminggu dua untuk tolong2 apa yg patut? saya pun inshaAllah pantang sendiri, tak hire CL. kena prep dari awal. - ajar suami masak lauk2 pantang. suami saya memang pandai siang ikan ayam etc jadi bab tu dah tak risau. takat nak masak kuah singgang, goreng/bakar ikan tu dia boleh buat. kalau tak confident dengan suami, prep awal2 untuk tiap satu lauk, frozen-kan. kerepek2 peria, bawang putih etc untuk pantang pun banyak dah orang jual ready to eat, beli je yg tu atau buat stok sendiri. - belajar cara urus baby sama2 dengan suami ie mandi, urut, etc. boleh cari di yt/tt banyak sharing. - belajar cara urus diri lepas bersalin, apa dos & don'ts etc. prep untuk pantang bersalin normal & csec sekali, in case apa2 kita dah tahu nak buat apa. ni pun banyak di yt/tt. - belajar apa nak buat in cases of possible events, contoh bengkak susu, baby kembung, high need baby, tali pusat infected, etc.

7mo trước

Wahhh tq sooooo much sis for sharing 😍😍😍 sgt membantu saya

mcm saya anak 1st dulu memang separuh mak separuh mil . sebab sbelah suami mmg cucu sulung jadi bagi diorang merasa jaga dulu baru balik rumah mak sendiri, masa dekat rumah mak sendiri dah nak dekat habis pantang. bukan jaga sangat pun mak pun letih cucu dh ramai jadi tak terjaga sangat 🤣 . ni due bulan june baby second pulak . plan nak berpantang sendiri sebab dh ada pengalaman sikit2 pasal anak sendiri kan, dalam masa yang sama in syaa allah nak hire cl . tapi kena tengok jugaa sis kalau ambik under company memang mahal , saya ada juga survey2 harga kalau company ni . mahal 🤭 , cuba sis cari lagi yang cl tapi bukan company , murah sikit . saya ada dapat sehari untuk stay in 170 je

7mo trước

Kalau nak cari bukan under company,dkat mana ye?

Insha Allah boleh,cuba dlu berpntang sndiri tp makesure suami pon kne mainkn peranan jgk la dlm mbantu..sy pon due sama bln 6 tgh fikir nk pntang sndiri or dgn mk..mak dh 70++ tkut myusahkn.,bab mndi n bsuh keperluan bby biar ayah dia yg buatkn..

7mo trước

Sama la kita first mom..hope blh berdikari bersama husbnd..Insha Allah kita blh buat 🤲🏼