Preggy 3 bulan

Hi mommies.. kandungan sya masuk 3 bulan tapi mabuk makin teruk.. morning sickness tak kira mse. Walhal isi perut xde dh, tpi masih juga nak muntah sampai perit dh tekak ni.. semua makanan sya x dapat mkn, perut lapar, tapi setiap kali makan muntah balik. Makan buah pon muntah balik, minum air kosong pon muntah juga.. Boleh x ibu2 share cara untuk mengatasi masalah macam ni.. sometime risau sebab baby dalam perut x dpt makanan.😢😢 #seriusnanya #ingintahu #bantusharing

18 Các câu trả lời

sy dulu start jd mabuk teruk lepas amal vit² dr klinik (4sekawan)... Bila sy bgtau doktor, doktor tukar vit yg lain tp sy masih muntah² teruk smpi ada hari 2hari sy x bangun cuma baring sbb tak ada tenaga langsung & hb low... Rupanya, sy alah dgn semua vit klinik tu... jd sy minta pendapat kwn² yg ada pengalaman 2-3x mengandung... dorg ckp mmg ada yg tak serasi dgn vit dr klinik (mual², muntah², mulut x sedap @ cirit²)... dorg nasihatkan sy spy bhenti ambil... slps bhenti sy normal, tak lg extreme muntah² @ mabuk ... lepas tu dorg syorkan sy beli sendiri vit dekat farmasi (obimin atau maltofer)... kemudian maklum pd doktor agar doktor tahu & pantau... Alhamdulillah, sy aktif skrg, mual kdg² ja... _ini pengalaman sy bulan lepas la_

try jgn fikir nak muntah wlupn rasa nak muntah lps tu try mkn something yg masam atau manis utk tekak xloya tp mcm sya dlu try la mcmna pun mmg xboleh 😂🤣 ni yg second pulak asyik pening, mual tp xmuntah lg tunggu masa nak bawa kluar semua isi perut, dlu sya smpai turun berat 9kg xsampai sebulan.. mmg perit tekak, nak makan tp xboleh, tp klu xmakan kita nak kna buat kerja, perlukan tenaga tp mmg xboleh, nak bangun pun rasa pitam, nak berdiri lama lg xbleh kaki xkuat.. so terpaksa hadap je smpai 4 bulan lebih.. masuk bulan ke lima alhamdulillah hilang terus semua tuu 🤭 tp xsemua sama, ada yg tanggung alahan smpai bersalin.. so try la cari something yg masam² or manis²

sye pun sme mcm sis..perut kosong pun nk muntah .. sudahnye ke hospital... kt hospital elok plk😂 tp sye x sarankan sis ke hospital dan admit wad nya...huhuhu.. benda ni normal je...anak first ke? badan nk adopt dgn benda baru,first time pulak tu...bawakkan berehat,dan makan je..cuba makan walaupun lepastu muntah2... try and error,cri mknn mcm kalau x bole telan nasi,cuba telan mee ha mcm tu... semoga dipermudahkan urusan dan perjalanan sis sebagai seorang ibu.. aamiin💕

saya pun begitu sis smpai kandungan 5bulan & sgt teruk muntah darah. 1st pregnant tpi sya selalu tgok rujukan. ya ini normal (alahan preggy). ada org smpai nk bersalin still masih lekat alahan ni. klau awk lapa, makan je. muntah ke tak muntah tolak tepi. bgi sya takpe klau sakit demi baby dlm kandungan ni sihat. awk kena selalu try makanan yg awk dpt makan. jgn biarkan je tak makan seharian. kesian kat bby. try makan bnda manis ke kot2 awk dpt hilangkan loya mual.

pregnant kali ke2. 1st blighted ovum. gugur 11weeks. Alhamdulillah. kali ni dah 35weeks. sy alahan dr 10minggu hingga 24 minggu baru hilang. takboleh makan nasik. ayam pun ayam berempah je sy boleh makan. lain2 bau pun sy muntah. terbayang pun dah loya. habis je alahan. dengan jayanya 3kg sebulan naik berat badan. total de 6bulan- last trimester ni dah 12kg naik😆

Saya pun macam tu bila masuk 3 bulan.. Semua benda tk boleh nk makan mesti muntah balik, lebih² lg kalau lepas minum ubat yang kk bagi tu memang tk boleh nk telan auto muntah balik 🥲 sampai laa usia kandungan masuk 6 bulan barulaa ada selera makan balik dan skrg dh masuk 39 minggu dh 🥴 tggu nk bersalin je ni tp tkde tanda² lg 😂

sis cuba beli minyak ubat tyt, sy prgnant ank 4 org sblom alahan teruk smpai 6bulan ke ats.. kdg smpai brsalin.. skang niy sy prgnant ank ke 5.. kandungan 3bulan da kurg rasa loya muntah pning² smua.. start sy cuba sapu minyak ubat tyt tuu.. sy rse happy sgt xpnh alahan skejap mcm niy.. sis cuba yer mne tau serasi

Sy alami benda yg sama masa start 7week smpai 10week kandungan dear, alhamdulilah sekarang da 14week hilang sndri nya, bslera da makan.. Time sy kena morning sickness truk smpai admit wad suda air 33btol msuk badan.. Susah nak kita kawal benda ni, sbb pasti kita akan alami

2y trước

https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

sy 1st trimester pon mcm tu. belum mkn pape lg dh muntah. perit laa. bukak mata terus muntah. mkn ubat tahan muntah pon xjalan. bila dh masuk 2nd trimester ni berkurang skit. muntah tu still ad lg tp kurang dr yg 1st. tu pon sbb setiap kali nak mkn sy telan ubat tahan muntah.

Nurse ckp kalau kita ada alahan, xperlu minum air masak, minum air lain, atleast kita minum, jgn hydrated , sy bulan puasa hrtu lgsg xlalu mkn, so sy mmg minum je, puasa pon x, sy pelbagaikan air tu, kdg air tembikai kdg air oren, kalau berperisa tu jgn boh gula