Normal ke?

hi mommies. ini kehamilan pertama saya. saya nak tanya, normal ke dah 5 bulan tapi perut tak nampak macam pregnant? nampak macam buncit je. & ada yang kata dekat saya, kalau baby girl, perut lambat besar tapi kalau baby boy perut cepat besar. saya ok je kalau perut kecik ke apa, yang penting scan baby semua sihat membesar mengikut minggu. cuma saya terkilan bila jumpa orang luar, ada yang kata "kenapa 5 bulan kecik je perut" "tak nampak baby bump pun" "keciknyaa perut, tak makan ke" dekat situ saya rasa down. dulu masa belum pregnant, sibuk tanya dah ada isi ke belum. bila dah pregnant sibuk pertikaikan soal perut kita 🥹

36 Các câu trả lời

Dear, I pun 5 bulan & perut I tak besar sgt. Enjoy je. At least tak berat 😆 Yg penting masa kita detailed scan and everything, baby sihat, semuanya baik dan normal. Mulut org kalau nak dikira, apa pun tak kena. Kurus pun salah. Gemuk pun salah. Tak kahwin salah. Kahwin salah. Tak dapat anak salah, dapat anak pun salah. Baby bump besar salah, baby bump kecil salah. So kalau awak nak makan hati dgn mulut org, buat buang tenaga dan buang masa je ☺️ Diorang pun far from perfection. Diorang yg byk mulut sana sini tu jenis yg tak bahagia dgn kehidupan sendiri. So nak drag unhappiness of their life ke kita. Oh pleaseeeeee, no way! Pls don’t ever ever let that happen. Waktu kita tgha pregnant ni, our mind need to be happy and positive. Ada masa pulak kita nak herankan dgn mulut orang 😂 No way k dear. I memang sound je makcik2 yg byk mulut ni. I direct cakap, DO NOT EXPECT EVERYONE’S IS THE SAME. MY BODY SO LET ME ENJOY THIS PHASE. Terus diam. Dah tak berani dah nak cakap lebih kurang dgn kita. Sekali sekala jgn bagi muka sgt kat diorang ni. Sy pula jenis yg garang hahahaha Anyway, ENJOY THIS PHASE DEARIES!😘

Kalau kehamilan pertama, perut xnampak. Sy smp 8 bulan pun tak nampk perut. Tak beli baju pregnancy berhelai2 pn. Sbb tak dak keperluan. Baju sedia ada, masih muat. Sy cuma ade sehelai baju pregnant masa anak pertama dan itupun besar ☺️ org kata, sbb perut tu tak pernah stretch (meregang) sbb tak pernah hamil kan. Jadi tak mudah nak mengembang. Kalau sy, sy suka tak nampak baby bump lg sbb nnt nk kempiskan perut bukan main susah, kalau terlalu mengembang😅 kalau tak mengembang, lg baguihhh. Takyah susah2 nak kempiskan perut pastu parut pn tak dak. Bila baby keluar, perut mengecut. Bagi yg ter over kembang perutnya, ada parut teruk sbb suddenly perut tak stretch. Ade kedut2 kt perut pulak. Satu hal lain nak buang stretch marks yg banyak. Mommy happy2 je bila org kata takdak baby bump. Janji baby sihat walafiat. Mommy sihat. Fokus kepada bagaimana cara nak meneran nanti. Macam mana nak control penafasan semasa contraction. Fokus kepada macam mana nak jaga kesihatan sepjg kehamilan dan semasa berpantang nnt. Semoga dipermudahkan urusan !

ehhhh tu pekara biasa nntt dah nak beranak baru ada nmpak tau..saya anak dah 4 smua mcm tu 1bulan-7Bulan lbih nmpak kecik jer pecut kdng orng ingat gemok bdan...dah masuk 8bulan ke atas baru la nmpak perut mmboyot2 mcm penguin😅..pekara biasa tu jngan stress dngan mulut orng....Setiap orng tak sama keadaan ada yng 3bulan jer dh nmpak besar ada yng 6 bulan baru nmpak depans kpda tuan punya badan..yng pling penting jngan stress dngan kata2 orng,still cool..dan yng pling penting lgi adalah baby kamu sehat2...mulut para2 pengomen tu abaikan...jnji baby dlm perut smua normal,sehat,berat bdnn smua ok

Abaikan je sis. Yg penting baby sihat. Saya plak jenis kalau preggy perut cepat nampak. 5m dah terjojol. Segan plak org tegur cos kalau boleh nk rahsiakan. Baju mmg pakai yg besar2 jek sbb ada plak nanti mulut tegur baby besar lah dah nak meletop lah. Siap ckp banyak makan manis ke baby besar. Pregnant first & second even 4m pun dah ada certain org yg tegur, ni jenis yg ‘pandai tengok’ org. Adehh mmg saya malas layan

Masa saya pregnant anak pertama dekat 34 mggu baru nampak perut naik.. Sblum tu xnampak lgsg mcm pregnant.. Doc kata rahim saya kebelkang sikit tu sbb xnampak.. Alhamdullilah anak saya sihat ja.. Baby boy 3.1kg.. Skrg tgh mngandung ank ke 2, masa 5bulan pun dh menonjol perut 😅 smpai org igt prgnant kembar.. Inshaallah dri scan ni pun baby boy jgk.. 😁

dia macam ni. klu asyik ikot dgr ckp org, maknanya sama je org tu dgn diri sendiri. besar kecik, kerja Allah. Allah juga yg bagi anak. Normal saja klu tak nampak baby bump, apa penting sgt ke baby bump ? dalam islam pun mengatakan sorok kehamilan hebahkan kelahiran. kita tahu perut kita, kita yg mengandung, kita yg tahu keadaan anak macam mana. :)

abaikan mulut puaka tu sis 😅 biasalah tu suka banding tu banding ni. janji baby sihat syukur alhamdulillah..sbb kita ni mengandung anak manusia bknnya mengandung anak gajah nk besa2 perut.. sy pun penah jugak melaluinya..perut kecik la apa la..anggap ja yg becakap tu umpama angin lalu. yg penting jaga diri jaga emosi ok 😊

klu kehamilan ptama mmg lambat nampak perutnya. sbb otot kwsn abdomen tak pernah merenggang. sy pun masatu dh 32w, pergi open house semua xpcaya sbb xnmpk perut lngsg. even overdue dh admit wad pun misi ingt sy admit sbb bby kecil. tup2 bsalin 3.4kg berat bby.

3t trước

36w baru nampak, tu pun comel je. tp ank no 2 20w dh nampak, jenuh nk sorok 😂

xpe you, nanti tiba² dia membesar dengan jayanya. saya pun kecik je perut, dari belakang nampak sama je mcm tak mengandung 😆 sabar ya. mulut orang mmg laju. moga hati you lebih tenang baca jawapan² kami ni. saya pun 26 weeks lambat orang bagi duduk dalam MRT 🤣