Anak Takut Orang

Mommies, harap jangan kecam ya. Ada tak solution / cadangan untuk baby yang takut orang? Baby saya baru 6 bulan. Sepanjang 5 hari kat kampung ni, dia memang nangis kalau orang lain agah atau dukung dia. Saya jadi serba salah. Duduk dalam bilik, orang kata tak bercampur sedara mara. Certain kata kedekut anak. Bila keluar bilik, anak pulak memang tak boleh langsung kalau orang lain agah2 dia, apatah lagi nak dipegang. Atok dengan nenek pun di-cancel nya sama. Dia akan ok kalau saya atau suami saya pegang je. Penat 😭

4 Các câu trả lời

klu dari kecil bby hanya duduk dgn ibu ayah..mmg mcm tu. dia hanya sense ibu ayah adalah org paling selamat. klu sedara mara mai, sebaiknya awk duduk dgn bby saja, xperlu bg mereka pegang2. masuk bilik bila ank nk tidur, menyusu. utk solution..sesekali bawa ank pergi jumpa kwn2 sebaya dia..bila dia bgaul dgn bdk2 sebaya, sedikit sebanyak membantu.

3mo trước

saya ada anak2 buah range umur 5 tahun - darjah 6. kalau diorang agah2 atau pegang, baby ok, siap ketawa mengekek lagi. kalau yang dewasa buat camtu terus melalak sekampung 😅

Anak 6m dah kenal org sis. Mmg mcm tu. Anak sy pun kadang dia takmau kat org. Tapi kalau dia kenyang, happy dia ok je. Ada baby mcm anak awk. Bukan salah awk pun sis. Baby kan manusia, manusia ada perasaan. Cakap kat diorg. Jgn kata baby kecik tak reti apa. Mmg dia tak paham tapi dia dah boleh pilih org dia nak ke taknak. Kita takleh paksa

anak sy pon skrg 7 bln dia takut org jugak… sy akan make sure dia kenyang, tidur cukup n selesa bila nk jmpa saudara mara nk bg mood dia ok… sy akan ddk dgn bby kt dpn dgn saudara mara n pesan dkt saudara mara utk jgn ambil or kacau dia dulu.. lama2 dia akan ok sendiri n akan mau dkt org… sis kena pelan2…

3mo trước

saya dah buat semua tu tapi baby tetap taknak jugak dengan orang dewasa selain saya dan suami. sedih tengok mak macam terasa cucu taknak kat dia 😭

Anak sy pun 6 bln dan mcm anak awak. Ramai kata,”oh jaga sendiri ke? Patut la baby taknak kat org”. Sbb sy berhenti keje lepas bersalin dan full time jaga anak. Itu pun sedara mara bunyi sbb anak sy mmg taknak dgn org lain. Mcm satu kesalahan pulak sy jaga anak sy sendiri.