Susu formula newborn

Hi mommies, first time mommy here alhamdulillah baru melahirkan 2 hari lepas. tapi tengah belajar breastfeeding lagi so kadang gilir dengan susu formula. nak tanya ya kalau bancuh susu formula untuk baby 6oz tahan berapa lama ya kalau susu tak habis minum? boleh ke bagi lagi bila baby terjaga 2-3 jam kemudian? mohon tunjuk ajar 🥹♥️ thank youu #firsttimemom #bantusharing #advicemommies #ingintahu

2 Các câu trả lời

Jangan bancuh terlalu banyak mommy. Cukuplah bancuh 1oz dulu utk 1 session. Bila usia baby dah 2 3 minggu boleh up 1.5oz then 2oz then 3oz. Akan dtg kena jaga juga tau demand susu baby jgn terlebih beri pula. Susu fm yg belum kena air liur baby tahan 2 jam, dah kena air liur baby tahan 1 jam. Mmg renyah sikit mommy bila guna fm ni kita kerap nak kena basuh botol & bancuh susu. Mommy follow tiktok nadmasrom, nyusoo etc. Diorang banyak beri pendedahan tentang penyediaan & penyimpanan susu fm ebm ya

7mo trước

ok thank you!! nasib baik tanya sebab confuse dengan sukatan susu 🙏🏻🙏🏻

susu formula tahan 2 jam suhu bilik, tu pun kalau baby belum minum. kalau baby dah minum walaupun sikit, boleh tahan 1 jam je. baby newborn ni minum 1-2oz je. setiap 2 jam, minum susu. kalau bancuh terus 6oz, baby minum sikit, pastu lagi 2-3 jam baby minum lagi, tu dah jadi susu basi.

7mo trước

ok thank you mommy! 🙏🏻🙏🏻😭