“Menyusu badan ke?”

Hi mommies. Cuma nk pesan, ibu2 baru ni biasanya sensitif n rs kena judge. Tp nk ingatkan yg soalan pasal menyusu bdn atau formula ni, jgn terasa sgt ya. Org tu bertanya saja. Kecualilah kalau dia perli2 tu lain cerita. Sbb soalan tu biasa sj. Kalau kita menyusu bdn, ok lah kan. Kalau bg formula, pun ok je. Jgn terasa mcm org tu mengata. Kdg dia tanya bersebab..maybe nk bg tips atau peralatan menyusu. Ni belum apa2 dh melenting kononnya perli awk bg susu fm. Terima dgn hati terbuka n senyum je sbb benda ni mmg berkait, penyusuan dan ibu. Itu je sy nk share. Kalau ada yg perli2 kita senyumkan aje..tp kalau puan berniat nk susu bdn, masih dlm pantang…bila org bertanya, jgn anggap org perli. Maybe dia boleh bantu. Tanya. Bukan terasa. 😅 Sbb selalunya ibu2 lama ni excited nk tolong. Saya faham sbb sy pn pernah jd ibu baru yg menangis bila bg anak fm, dan sy juga seorang ibu yg excited nk bantu atau sembang psl penyusuan bdn. Tp baru tanya dh kena marah mcm tak sensitif. 😅

6 Các câu trả lời

sis nak bantu pasal penyusuan badan tapi bg ank fm jgk ke . hehe tanya je . aah betul tu . sy pun sama bg ank susu fm campur susu bdn , mungkin di sebabkn mentua paksa sy sruh bg susu bdn , masa ank 1 bln bila org jmpa je msti tnya bg susu apa. saya cakap campur susu badan dan fm sbb susu bdn tk byk. tp bila lama2 pkir sbnarnya org tu tk tnya pun sbb apa . saja je tnya kot. lps tu masa ank umur 6 bln sy bg full fm. klau org tnya sy trus jwp 'susu formula' tu je. tk perlu jwp lebih² 🤭

8mo trước

Sy anak 3 dh sis..anak pertama mmg mix. Sy tak judge pn org bg susu fm. Sy sendiri selalu ckp sy tak reti pam susu. Kalau sy pam mmg sy fm je lah. Sbb susu tak keluar. 🥲 sy bg direct je baru ada hasil. Tp tak semua org boleh df. Betul tu org kdg tak maksudkan apa pn.

saya selalu kena tanya . as org yg tak direzekikan susu badan melimpah , saya sedih sgt bila saya jwb susu botol , ade yg tambah2 tanya kenapa itu kenapa ini . lgipun suami keje sorg , kos sara hidup tinggi jd saya dkt uma mkn pagi dgn mlm je . mmg jarang sgt mkn , so produce susu pun susah . bab emosi jgn cerita , sampai tidur pun nangis huhu .. tapi takpenah lgi dpt org yg tnya psl susu ni lepastu support je apa kita ckp . mesti dia persoalkan mcm2 huhu ..

8mo trước

most wc awak🫰🥰

klu sye, sye tgk jgak spe yg tnye & mcm mne cara dyorg tnye tu.. klu sebaya2 kte, then ok je xde terasa ape pun sbb tw mostly semua akn mngalami masalah yg sme.. normally sye tnye trus kt dyorg cne nk bg susu ada etc.. Tyme2 pantang memg stress, pantang 'cuit'sket trus emosi.. hahaha

8mo trước

Betul sbb time pantang. Sy cuma pesan je sbb sy sendiri mcm ni ms pantang. Sy cuma nk bgtau benda ni normal. Tp tu la platform ni mmg ramai org tgh berpantang. 😅 sy pernah nmpak org komen “ko pehal tnya org menyusu ke apa?” Padahal org tu tnya je.dia takde pn perli ke apa. Mcm mak mertua sy tanya jugak. Tak bg botol ke? As full bf mom pn akan rs bengang jugak. Tp tu soalan je sebenarnya.

Depends on soalan & cara org bertanya. Voice tone dia. Soalan sis ni pun apahal bunyik macam salty sgt 😆

8mo trước

Apa yg saltynya. Sbb bila ada org tnya mcm tu, selalu dpt reply “ko aphal sibuk psl org?” Ha gtu. Mcm ni pn sy dpt salty. Mcm mana nk tanya kalau mcm tu

saya akan tengok situasi soalan. bergantung pada soalan yg tt bertanya😊.

8mo trước

Betul. Sy pn. Mcm mak mertua sy pn tnya tak bg botol ke? Tp rupanya dia support full bf. Mak sy pulak selalu suruh sy bg fm. Sy tak judge pn. Cuma kdg bila tjya soalan ni terus kena marah. Tgkla komen bawah ada ckp sy salty. Huhu..tak pasal2

Mana2 sama je . Pilihan di tangan sendiri