BAJU BABY NEWBORN NAK BELI YG BERAPA BULAN + BERAPA HELAI?

Hi mommies, boleh bg cadangan tak berapa helai baju baby nb nk kena beli. Lepastu jenis baju lengan pendek/lengan panjang termasuk sleepsuit, jumpsuit, rompers. 1.Baju lengan pendek/seluar pendek = berapa psg / berapa bulan 2.Baju lengan panjang/seluar panjang = berapa pasang / berapa bulan 3.Baju lengan pendek / seluar panjang = berapa psg / berapa bulan 4.Rompers = 5.Mittens n booties = Dll pakaian blh bg cadangan berserta jumlah helaian/pcs. Tq mommies #firstmom #firstmom #bantujawab #ingintahu

8 Các câu trả lời

baju rumah lengan pendek, singlet dgn kemeja sy beli kat tt je yg 7 pasang rm20-30 kalo xslh, pusing² itu je la pki kalo kat rumah, kecuali jln baru pki yg lawa² sikit 😅 Alhamdulillah skrg baby nak masuk 6m masih muat lg wlupn perut dah timbul 🤭, sy xsuka pakaikn romper sb bg sy seksi wlupn baby boy, biasa sy akn pakaikn dgn seluar. mitten booties xbeli byk pn tp kakak sy sedekah byk pasang bekas anak² dia, Alhamdulillah baju lengan pjg utk tido pn sy xbeli byk, yg lain² tu bukak je dr hamper² yg keluarga belah hasben bg, Alhamdulillah

Kalau sy dulu lebih 20 pasang baju new born saya beli. Mix la rompers, lengan panjang, lengan pendek. Memang baby cepat besar tapi baby pun banyak muntah. Jadi kerap tukar baju. Saya sejenis x suka tengok anak pakai baju besar2 sangat lagi pun anak saya keluar tak sampai 3kg semua jadinya kalau newborn nak pakai baju 3-6m bulan memang besar sangat untuk dia. Saya tak rasa membazir pun beli baju new born banyak lagipun boleh simpan untuk adik dia nanti. So sekarang pregnant anak ke3 dah tak kalut nak membeli baju anak lagi.

Utk bby nb, better ambik 3-6m, boleh pakai lama. Awl2 masa bby lahir akan rasa baju tu besar sikit la, tp tu sekejap je. Kalau sis nk beli yg 0-3m pun boleh, tp jgn bnyk sgt dlm 3 psang mcm tu da ok da. Masa scan bby sis berapa gram? Klau dijangka bby besar better 3-6m la. Selamat. Beli kat TT sis, bnyk romper & jumper murah kt tt. Mitten & booties tu, sy x beli bnyk sgt, sbb pakai sekejap je. Utk ank sy, sy pakai dlm 2 bulan je. Lepas nmapak mcm x terkejut sgt, sy x pakaikan da.

saya sediakan 10pasang je baju 0-3m sebab baby cepat besar. melainkan kalau baby awak lahir kecil/tak berat sangat bawah dari 3kg boleh la beli 3-4 pasang baju tag NB. panjang pendek eyelet rompers semua pandai² la agak nak berapa pasang asalkan minimum 10 pasang. mitten & booties dalam 5 pasang je pun cukup. kalau sis rasa tak cukup boleh je beli lebih.

Kalau sy simple2 je. Awal2 beli je 2 psg setiap tu. 0-3bulan. Mittens booties xperlu byk2 pun 5 psg dh ok. Pkai yg sama.lg pun bukan nk pakai lama. Nti akan jd byk jugak pakaian dia sbb ada org sedekah lagi jd byk.

1mo trước

mittens booties sy beli 3 pasang pun tk sempat lembik pn kain dia sbb jarang pakai

utk saiz nb bole beli dlm 7helai siang malam. n then beli saiz besar 3-6bln sbb anak cepat membesar + takut kot lahir besar. jenis baju ikut awak je, kalau nak beli ,beli sikit2x, 3helai ke.

Saya beli yang cukup untuk seminggu sekali basuh. Ada saiz NB, 0-3, 0-6, 3-6. Semua jenis baju saya ada tapi paling banyak jenis sleepsuit/jumpsuit/romper.

Saya total newborn plbagai jenis 7helai je