Tips untuk ajar baby tidur di katil sendiri

Hi mommies. Banyak yang di sini saya baca kata anak tak suka tidur di katil sendiri sebab nak tidur dengan kita di katil. Saya kongsikan tips terutama untuk first time mommies. Saya beli jenis katil playpen yang boleh simpan dalam beg untuk jimat ruang. Sebab kalau katil kayu, nanti nak simpan agak susah bila tak nak digunakan dah. Jenis playpen cot saya beli sebelah boleh turunkan seperti gambar jadi saya sambung dengan katil saya. Saya guna cara ini sampai baby 2 bulan. Lepas itu saya naik kan balik sebab nak guna tempat tukar pampers dia jadi tak sakit belakang. Tips dia untuk bg baby tidur: -kena bagi katil baby selesa. Saya beli lapik babycot cotton jadi tak panas bila baby tidur. Make sure tempat tu selesa mcm katil kita. -sleep trainning : kena mula dari newborn kalau boleh. Jgn biasakan baby dodoi sampai betul lena baru letak. Biarkan dia separa lena dan perlahan letak. Boleh tengok video di youtube. -banyak kan masa baby di dalam babycot sendiri. Jangan mulakan baby tidur di atas katil kita sebab kita ‘malas’ nak letak baby balik dalam cot. Ambil masa untuk baby selesakan diri. Bila bau dia dah melekat kat katil, dia akan tahu itu tempat dia. Kalau kita mula bagi dia tidur atas katil kita, dia akan terbiasa sebab katil kita ada bau kita. -bila baby bangun, cuba biar dia bermain dengan di katil dia. Bagi dia selesa tempat tu. -bagi baby salah satu bantal kita. (Baby cot saya muat untuk letak bantal kepala saya yang lembut. Baby guna untuk bantal dia mmg empuk. Bila dah biasa baru saya ambil balik. Yang penting : ‘DONT START LETTING YOUR BABY SLEEP ON YOUR BED’. Kalau dah mula nanti lebih lama nak biasakan balik di katil sendiri. Alhamdullilah, sekarang baby mmg selesa katil dia sendiri. Bila travel saya bawa cot travel yang kecil untuk tidur dan bantal/alas dia. Jadi dia selesa dan bau pun mmg katil dia. Semoga berjaya👍 #firstmom #firstbaby #sharing #bantusharing #tips

Tips untuk ajar baby tidur di katil sendiri
2 Các câu trả lời

Bagus perkongsian mummy niii. Teruskan share!

2y trước

Terima kasih ❤️ semoga membantu 😄

boleh kasi link untuk baby cot ni

2y trước

https://shopee.com.my/product/11437389/6356396286?smtt=0.35974580-1668730908.9 Atau boleh cari Mamakiddies baby cot. Saya beli yang ni shj, tak perlu mahal2. Sebab nanti nak beli yang isi dalam lagi bagi empuk 👍