Ruam?

Hi mommies. Anyone yg experienced baby naik ruam dkt kepala mcm ni? Baby baru 17hari and ruam start naik 2hari lepas. Suhu badan baby okay and baby takde meragam/garu kepala pun. Boleh share tips utk hilangkan ruam ni?

Ruam?
30 Các câu trả lời

1. Normal bagi baby baru lahir sehingga lepas pantang TAPi kena rawat sebelum melarat. 2. Jangan bagi dia panas. Siang pakaikan bju nipis. Klau nk bedung pakai kain nipis je. 3. Stop dulu pakai sabun. If kepala dia ada kerak2. Rajin2 letak baby oil x kisah brand apa lps mandi. Baby oil bagi kena kulit kepala tau bukan kat rambut. InshaAllah ini pengalaman baby sy. Mgkin result berbeza. Tapi ikhtihar je sis. Smoga bby cepat sembuh dari ruam tu. Amin

Ade guna apa² mandian ke ?? Mungkin cuaca panas pon ye jugak. Sbb dlu baby saya kne kt leher ,just make sure baby tak berpeluh atau panas . Dlu baby kulit kering sbb pkai mandian plus ckur kepala. Doc suruh tukar pada mandian ezzera + lotion dy ,tk pon cetaphil . Boleh refer doc dlu kalau awk nk kepastian

Anak sya bru msk sbulan .. jd mcm ni jugak dkt kplanya.. saya sapu dgn aloevera guardian.. alhamdulillah dah licin smula prmukaan dhi dan kpla.. slpas mndi..sya spu.. mungkin cuaca pnas kan skrg ni. 😊

Anak saya pun...doktor ajar jgn pakaikan bedak,atau losyen...mandi jgn guna shampoo atau sabun dulu...kosong aje alhamdulillah berjaya...lagi satu saya sapu tepung ubi cepat hilang ruam

Cuba pakai sabun cetaphil moustirizing bath and wash.. baby saya last time dlm pantang sebulan naik satu bdn ruam mcm nie. So doc di KK suh tukar ke sabun nie. Alhamdulilah ruam dia semakin hilang.

kalau bby bf mgkin dri susu ibu.. so kena jga pemakan... mgkin ruam susu ibu.. tau pn sabun bby x ngm dgn bby.. and jn biar kn bby bpeluh.. lap santiasa.. kalau pnas.. jn bgi bju tbal2 pulok.

Anak sy dulu mcm ni jgk..bwk pegi klinik doc ckp ruam biasa maybe sbb cuaca. Anak tak meragam, tak demam..So sapu calamine cream je.

5y trước

Sama la.. Setiap kali Lps Mandi, sapukan Baby cream tu

Masa sy dlm pantang aritu baby sy naik ruam cmni jugak.. Sy tukar sabun QV moisturising cleanser.. Alhamdulillah serasi...

jgn pakai losyen dekat ruam.. cuba keringkn tmpt ruam, guna powder je... ank sya 2 hari pakai, ruam dh kering...

.. maybe ade alahan si baby.. kalau mndikan si baby try jgn use sabun dlu or shampoo just air suam2 shje..