Baby 6 bulan dah start makan tapi respon kurang memberansangkan 🥹

Hi mommies! Anak saya baru start makan hari ni. Hari ni saya bagi bubur nasi + evoo. Dia tanak telan langsung 🥹 dia nganga mulut, saya suap dia luah balik. adakah ini disebabkan dia dah minum susu sebelum makan tu (30 mins selepas) atau ni proses normal untuk baby bila kita baru introduce makanan? Mommies boleh share experience tak? Saya macam kecewa sikit lah sebab ingat kan anak macam excited nak makan, rupanya tidak 😭 tapi tkdelah rasa nak give up. Apa patut saya buat then macam mana nak susun jadual makan dengan minum susu baby 6 bulan? #firsttimemom #firstbaby

7 Các câu trả lời

Normal. Mcm saya anak start 7 bulan baru dia serious makan. Sblm tu main2 je tp mommy jgn putus asa. Keep suap anak biar dia x makan pun. Make sure setiap hari bagi dia makan supaya baby tahu oh dah kena makan skrg. At the same time mommy kena rajin bagi anak stick teether utk latih anak mengunyah. Good luck mommy jgn sedih ye inshaAllah lama2 anak akan okay 😊

1y trước

Oh susu pulak macam biasa je. Susu on demand baby okay. Relax jgn stresss tau. Mula2 mmg tak pandai lama2 nanti mommy akan pandai ye susun jadual makan dan susu anak. Dont worry mommy boleh 💪🏻

normal sis. selalu dia mnum susu je(cecair). tiba² ada texture lain msuk mulut dia 🤭dia tgh kekok lg sbb benda baru. baby sy masa minggu pertama pn dia makan mcmtu. lepas tu semangkuk habis saje. skarang nk msuk 8 bln dah. mkn 3 kali sehari tak penah tak habis. insyallah lama² nti dia akan excited la tu dgn makanan ❤️ slow² kenalkan.

normal awak. baby baru nak kenal solid food. mommy jangan risau okay☺️. lagi kemungkinan baby masih kenyang sebab awak dh bg baby minum susu dulu. atleast gap 1@2jam sebelom atau selepas minum susu

normal je.. kan dia baru knl mknan nk ngunyah.. budak bawah setahun keperluan utama dia masih lg susu.. jgn stress.. lynkan sj.. semua ibu mengalaminya ttng fasa ini..

sye rse normal je baby reject.. sbb 1st tyme kn.. baby perlukn mse nk adapt bende baru.. jgn give up mommy.. kne keep try.. klu bby x nak hri nie, try esok plak..

normal sis. selama ni dia mnum susu je. dia blom biasa lagi rasa bnda lain, texture mknan lain. slow2. kalau dia makan 2sudu pun dh kira ok

normal .bby ambil ms tuk terima makanan