Boost susu

Hi mommies 🤗 alhamdulillah saya da selamat bersalin baby boy on 17/1/23 pkul 12.08 pagi ❤️saya nk nk tanya mommies hebat semua , macam mana eh nk meriahkan susu badan? Ade tips tak 🥲 baby nyusu tak puas, sikit sgt susunya #seriusnanya #bantusharing #firstmom #firstbaby

Boost susu
11 Các câu trả lời

aah mse mula2 nurse ckp mmg kene bg kerap susu bdn even xkua susu pun. nnti lama2 akan kua skit2. tp sy hri ke 2 duk hospital sy dh start makan kapsul mamom. ade akak yg kt wad tu bg snyap2😆. nurse xboleh thu kte makan susu tmbahan nnti kene mrh. lpstu kene mnum air msk bnyk2. alhamdulillah sy blh susukan ank kt hospital lps dri tu tp sy pnye puting xkua so sy trpkse bgtau husb suruhh bwkkan pump kt hospital. nsb nurse xmrh pakai sbb nk bg puting keluar je. lps kua dri hospital sy start mnum susu kambing jenis hi goat stiap hri pstu bilas dgn air mask bnyk. makin hri makin bnyk susu bdn. and kapsul mamom tu jgn tggl. sbb berkesan bg sy. ade je kalau nk cara express org makan lactation jelly. utk bg susu meriah.. tp sy xprnh try lg sbb mahal skit bg sy😹.. cre lain sy try jgk mnum nestum madu dgn air manis. lpstu bilas dgn air msk bnyk. skrg ank sy dh 3 bulan 2 hari ..hari2 bengkak susu..kene try n error jgk sis

1y trước

trruskan je sis. sy pun smpai skrg guna pump even sy xkeje sbb bengkak susu skit sgt. sama2 sis hehe gudluck sis. sy doakan semoga sis dpt bf ank cm biasa and semoga meriah susu sis dpt aamiin💕

1st gali ilmu penyusuan susu ibu. susu diawal kelahiran baby awak mmg xbyk kita panggil susu kolostrum. susu ni sgt pekat dn berkualiti mcm gmbr yg awak tunjuk. dn sgt cukup utk size perut baby awak yg baru sebesar buah cherry. lekapan baby dh betul ke dkt breast awak. kadang punca lekapan tak betul pon boleh jadi baby tak puas. cuba check balik. sebenar susu yg awak tunjuk tu lebih pada cukup utk size perut baby awak. kerap bagi baby directfeeding 2-3j sekali. minum air kosong sekerapnya. makan makanan yg bernutrisi. jgn stress. stress boleh buat susu bdn awak drop. yakin susu awak sentiasa ada dn cukup utk baby awak❤️

1y trước

oh okay okay..wahh byk kene blaja lg ni 😅 byk benda baru saya tahu.. terima kasih ya sis sudi share info penyusuan 🥰 semoga dipermudakan segala urusan sis ya

alhamdulillah tahniah puan😍dan slmt brpantang..puan ada ig?? nnti try follow ig pakar lactating sy share ni nama dia nadmasrom dan juga noorfazila abdul rahman..byk ilmu pnyusuan yg akan puan dpt dkt sana..nnti puan try klik highlite yg dh dia listkan....smua ilmu dia share sgt2 mmbntu sy spnjng mnyusukan ank.. alhamdulillah sy dpt susukan ank hngga umur dia 2 tahun 1 bulan .. hrp apa sy sharekan ni dpt mmbntu puan..dan mg dpmudahkan segalanya..aamiin

1y trước

sm2 kasih😉✌🏻terima kasih kembali atas doanya juga..aamiin🫶🏻

baru lg bersalin normal je kurang susu.. mkn je nasi mcm biasa.. minum air kosong bnyk.. minum horlicks..mkh kurma..mkn roti jagung.. kena mengurut baru lancar susu keluar.. seterusnya bljar ilmu penyusuan.. klau nk bf anak kena rajin df dia.. newborn normal minum susu kerap sbb dia cuma minum 1oz -2oz shj.. dia menangis tu biasalah sbb baru bljar hisap

1y trước

okay sis 🤗 itu la nk bg dia kenal puting pun amik masa jugak sampai kene marah dgn nurse kat ward 😅

normal banyak tu, tapi sambil tu belajar ilmu penyusuan. tanya nurse kalau nak lebih detail. dan kalau nak meriahkan susu, tips utama jangan stress. ❤️ makan je makanan yang buat sis seronok, minum banyak air.

Normal , mmg banyak tu susu . Just bagi jee baby direct feeding . Untk bulan pertama mmg susu akan 1-2 onz saje . Sis jangan stress . In sha allah dipermudahkan .

1y trước

okay sis ,tak stress cuma rasa kesian kat anak 😅 tercari cari puting breast. terima kasih sis

at first mmg mcm ni. mommy kena rajin bagi je. jgn pkir susu sikit.. bagi je baby sbb bby isap kuat kan. lme ii nanti byk susu..🥰👏🏻

normal xbyk,sbb ikut demand baby..tp awk perah dpt byk tu kira banyak laaa..colostrum tu..golden liquid..

makan bubur dulu sis.. cepat hadam susu meriah sampai asyik bocor ..

susu kuning ni lebih mahal Dari emas