bersama suami

hi mommies, adakah mommies yang bersama dengan suami selepas 30hari berpantang bersalin normal? sorry soalan kurang menyenangkan sikit #ingintahu

23 Các câu trả lời

dh komfem sembuh sepenuhnya ke luka luar & dlm ? tempoh nifas ialah 60 hari klau on off itu normal.. rahim masih belum sembuh sepenuhnya lagi.. jaga diri baik² ibu fikir anak.. anak baru je merasa belaian & air susu ibu.. klau jd apa² kesian anak.. nafsu blh ditahan.. klau x tahan blh cuba cara lain untuk puaskan suami asalkn x sentuh di bhgn faraj & dubur awak.. sy 44 hari keatas baru betul² elok luka tu pun ada juga kdang² sakit.. sy waktu hari ke 37 pntang juga sy ada ikut suami pergi pasaraya cari brng ckit sy berjln x dan 10 minit rasa nk rebah pengsan.. badan kita belum sembuh lagi sis dari dalam.. 9 bln kita kandung manusia lpastu melahirkan plk semua jd sakit sis badan kita.. klau nk bersama tnggu 60 hari keatas / 100 hari.. sy risau dkat sis tu sy nasihat kesian anak.. sis slow talk dulu dgn suami minta pd Allah lembutkn hati dia supaya dia fham..🤗

2y trước

Setuju!!!!!

Kalau darah nifas puan dah kering, luka jahitan juga dah cantik tak sakit & pulih sepenuhnya, tiada masalah utk terus bersama suami. Kalau masih trauma sakit, bincang dengan suami puan baik-baik jujur kita masih belum bersedia. Kalau puan pun ok semua tiada masalah. Kalau tiada air/kering ketika bersama, gunakan lubricant ya

Saya bayi dah 2 bulan pun masih tak bersama suami. Kdg bergurau untuk bersama tapi masing2 faham keadaan isteri lepas bersalin mcm mana. Untuk bermanja tu perkara biasa. Sedangkan sekarang pun masih terasa sakit badan serta urat. Suami pun setuju lepas betul sembuh katanya badan nak guna lama tak perlu tergopoh bersama, dlm masa sama untuk merancang.

suami sy tgk luka besalin masa hari ke 6 yg masih basah dia yg trauma. skrg dah 27hari sy update kt dia ckp luka dh elok pon dia xpecaya. dia ckp tipulah luka teruk mcm tu xkan dh ok. ni nanti dah 100 hari klau sy ajak dia bersama pon konfem dia yg seriau lebih 😅. apa2 pon terpulang pada sis n semoga sis okok saja

saya tak pelik dengan soalan ni. orang zaman sekarang anggap pantang ni main². tak fikir untuk hari tua. badan nak pakai lama. kalau sayang badan pantang la dulu. kalau sakit kita jugak yg susah. sedap tu kejap je. tp kalau dah terbuat nak buat macam mana.

5 bulan mcm bru seliasa sbb mcm tiada suda rsa sakit jaitan tu..suda baik pulih..dri ank sulung hingga ank bongsu suami kita fham jg...sbb kita blum brsedia dn lebih mnyakit kn..trpulang psangan msing2 la..klau tk mhami keadaan isteri

Wow awalnye 30 hari tu. Ikut sis lah kalau fizikal & mentally okay. Sy bersama semula dgn suami lpas 6 bulan. Takuttt weyhh 😁 Apa2 pun make sure rancang betul2 for physical & mental health yeah. ✌🏽✌🏽

2y trước

Huhu sama sy pun 6 bulan baru berani…seriau sebab luka jahit teruk..tu pun takut lepas tu sy rasa sangat tak selesa sakit. Kalau amek 100 hari rasanya lagi tak tahan sakit

30 hari mcm awal sgt je😅 org selalu 60-100 hari kot. bawak bincang dulu dgn suami ya. & kalau nak bersama pun, pakai protection. byk dah kes belum habis pantang tp dah pregnant lg

Tgk doc di ovc pn saran 6 weeks baru bersama. Mmg terpulang pd bdn masing2 cuma kalau luka dlm kita xtau kalau ok alhamdulillah kalau belum tkt sakit je la..

at least lepas 6weeks. so pantang 44 hari tu mmg terbaik. tp nak lg baik 100 hari. sy pantang bersama 100 hari, itu pun rasa sengal² jugak tempat jahitan tu.