Bila perlu balik ke kampung untuk bersalin

Hi momies, sy skrg genap 30w. Sy bekerja di KL dan akan bersalin & berpantang dirumah mak sy di kelantan. Week ke berapa ye sy perlu start cuti untuk balik ke kelantan? 36/37w? Risau takut baby nak keluar awal pulak 😅🤣 #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

2 Các câu trả lời

mcm sy, bersalin dlu kt tmpt kite, pas bersalin baru balik rumah mak.. mcm 2 hari lpas tu ke..sbb klo nk balik ms 36/37 tu mcm tgu mase je..kang tkut tberanak dlm kete ke.. kalau ibu kuat boleh je balik sblm bsalin.

Usually klu office sy 38w baru mula cuti. Nanti masa checkup 36w kena inform nurse kk yg awk nk bsalin di kg utk rekod mereka. So mereka blh check & advice keadaan kndungan.

2y trước

Tak lewat pun sbb 37w baru dikira kndungan matang. Klu cuti terlalu awl, dan awk bsalin lewat..dh rugi cuti tu, sbb maternity leave cuma 60 hari. Sy ambil cuti mula 38w tp bila checkup & pantau masih tak ada tanda..sy simpan cuti & kerja mcm biasa. Smpai due pun masih xde tanda sy terus cuti. Lps serah diri baru bsalin. Tak rugi cuti maternity leave sy. Klu nk travel, 38w ok dh tu. Tak terlalu awk & tak terlalu lewat. Sy lps bsalin baru travel balik kg (Perak-Johor) pantang disana.