SUSHI

Momies, makan sushi boleh tidak? Usia kndungan 11week. Teringin sgt sushi, trbayang2 salmon tu ? #1stpreggy

28 Các câu trả lời

masa saya 32w nurse kkia pernah tanya saya ngidam apa. saya jawab sushi, boleh makan tapi elakkan yg mentah dan separuh masak, makanan laut boleh tambah darah kata nurse. so saya bawa husband mkn sushi, laki pulak bukan peminat sushi, so dia teman kan dan biarkan saya melantak sushi. saya sorg je makan dah dekat rm200, esok2 berklinik hb naik mendadak. padahal normal je makan ubat macam hari2 biasa. skrg dah 39w, masih makan sushi tiap minggu. hb pun cantek je x pernah bwh 15, sebelum2 ni hb pernah 9.7

Daging, ayam, susu, telur, ikan, semua ni wanita mengandung tak boleh consume mentah/separuh masak. Takut ada salmonella. Boleh refer show tanya dr imelda di youtube. Makan sushi yang masak takda masalah.

Alamakkk iyakahh 😢 thanks momies semua. Nampaknya kena sabarlh ni. Thanks momies, my 1st pregnancy blm ada pgalaman. Tq sudi mmbantu 🙏

mommy xdigalakkan makan makanan yg mentah ... atau separuh masak . takot baby kena penyakit . harap bersabar yee puan

Doc O&G sy tak galakkan mummy preggy mkn mknan yg mentah mcm salmon pd sushi tu, telur separuh masak dll..

Sis g velocity ade satu kedai sushi tu dia punya sushi masak and sedap sgt ... murah pun murah

Boleh tpi makan yg masak saja. Jgn makan yg mentah atau setengah masak. Tidak baik utk baby.

ibu mngandung x blh mkn mknn mentah @ separuh msk sbb blh mnybbkn jangkitan bakteria pd baby

Makan sikit je salmon tu. kalau lain takpe. Jgn makan yg takmasak sgt. Tak elok

Ibu mengandung x digalakkan mkn mknan yg x dimasak mama. Lebih baik elakkan.