Susah nak tummy time

Hi momies, baby sy umur 4bln stengah. Sy sedih sbb dia b boleh meniarap sendiri.. dari dia umur 2minggu lg sy dah ajar rummy time. Memula ok je sampaikan umur dia 2bulan. Masuk umur 3 bulan hinggala skrg bila nak tummy time je dia terus masuk tangan ke mulut. Kkdg makan tadar. Mcm dia tk suka tummy time. So sampai skrg dia belum lg boleh meniarap sendiri. Mmg baby sy gemok. Berat dia 4bulan ni 7.9kg. any tips tk bagi baby sy ni?? Sy kkdg risau tgk anak org dah pandai mcm2. Anak sy pon meniarap tk boleh.. mmg la setiap anak berbeza kan. Tp kalau boleh anak kita lg bijak dari anak org. Sy first mom. Jd mmg tiada pengalaman..

11 Các câu trả lời

da knapa nk expect anak sendiri lagi bijak dri org? kadang mentaliti awk tu bt awk stress. tk payah la nk compare2 dgn anak org..ada je baby lambat meniarap. 6 bulan bru meniarap. tgok kt buku biru dia pun da tau perkembngn anak meniarap 5 hingga ke 6 bulan. anak sy pun gemok 3bulan da 7.7kg tp da meniarap? tkkn nk ckp nk kena kurus dulu dia bru meniarap padahal dia tu gemok bole je meniarap nk compare ngn ank awk 4 bulan 7.9kg sbb gmok tk bole meniarap. dri situ nmpk da pemikiran awak mcm kalut sikit. awk tu stress agaknya smpai risaw anak tk meniarap. sis letak dia kt bantal ajar dia meniarap. bt je hri2. memang ada anak malas nk meniarap sedangkn dia bole meniarap.lain la kalau anak tu da 6 bulan lebih tak meniarap2 doc kk akan mintak refer ke pakar. bru bole tau kenapa dia lmbt meniarap. kalau sis risaw sgt jgn banding2kn anak sendiri dgn anak org lain. jgn pikir nk anak pndai sgt dri org lain. pemikiran tu yg bt baby jadi lambat nk bergerak pasal kite jadi memaksa.sis rileks2 je.

Cuba awak masa baby baring awak main2 dgn Dia. Sambil main tu awak angkat turun tgn Dia. Biar Dia rasa seronok that time. Then Bila da Keatas tu, awak pusing kan tgn Dia ke Arah kiri kanan, buat bnyk kali mcm Dia Ingt tu Kita agah2 Dia. Biar body Dia ikut flow tgn. Buat hari2 mcm ni. Anak saya yg first saya asyik biar kan je Sbb xreti kan. Tapi progress Dia merangkak jadi lambat. So yg ke2, dr lahir Mmg bnyk tummy time and main pusing2 mcm saya ckp td. Awak kena motivate Dia stiap kali untuk meniarap. Tlg Dia Pushkan diri Dia. N tlg Dia bend n straight kan tgn Bila nak telentang. Slowly but daily..insyallah lama3 Nnty tau2 da bergolek sndri

makan tadar tu maksudnya mkn cadar ke? for me normal mommy maknanya bgus la tu.. bila dy msukkan tgn ke mulut mknanya bby ad perkembngn deria rasa..bgus untk otak baby.. kalau mommy nak anak pandai meniarap mommy kena ajar dy..bukan trus letak dy dlm position meniarap.. fhm x mksud sy? hehe.. contoh bila bby tgh main terlentang mommy cuba pegang tgn and kaki dy balikkan pelan2.. bole rujuk kt u tube.. sy tengok mat salleh ajar ank dioramg mcm tu.. Alhamdulillah berkesan untk ank sy pdhal sy jrg buat tummy time untk ank sy.. alhmdulillah 3 bln dy dh pndai pusingkan bdan dy..

knpe nk kena compare kan anak awk dgn ank org? mati ke kalau ank kita lambat sikit dari anak org? dh tau setiap anak tu x sama, so why bother lagii why xboleh gitu gini lagii? x semestinya ank u lmbt meniarap anak u tu lembab or krg bijak dlm bahasa kasar dia bodoh. ikut jela pekembangan anak tu. kesian anak tu dpt mak yg suka nak banding kn dia dgn ank org lain, lps tu siap ckp lagi anak dia x bijak dri org lain pulak tu. nasib lah ank tu x fhm bahasa lagi, kalau dia dh faham, mau die lari duduk rumah org lain dari ade mak gini dok banding2 kan dia dgn org lain.

1y trước

Sabar sis.. mana2 mak pun mesti nak terbaik untuk anak lagi2 first mom ni takde experience. Ada setengah first mom dah biasa tengok atau jaga anak buah sebelum2 nya so serba sikit ada la knowledge tu. So kita yang tahu, and ada pengalaman ni cuba la support, nasihat atau bantu. Jangan menambahkan lagi kesedihan ibu tu. Mungkin cara dia sampaikan tu a bit salah, tapi kita sama2 mak kan kita cuba la faham situasi dia. Dari dia keep negative, kita tolong positive kan.

sabar puan.. jgn la letakkn beban pd anak dn pd diri puan. puan kne support ank puan. ank sy pun 4 bln jg. mmg tummy time die xmau lgsg angkat kepala n masukkn tgn dlm mulut. gusi die gatal. ank 4 bln dh ada memori dn dh kenal rutin die. buat je hari2 rutin tummy time tu. biarla ank kite tu berkembang dgn progress die sndiri. jgn bnding2kn.. kalo ank sulong biase je lmbt skit. tp sekali die dh ada progress, die akn laju.. chill2 je..

awk letak badan dia atas bantal peluk baby..supaya dia xlenguh sgt..xpe sekejap.. ank berisi pun kelebihan jugak tu..baby tgh explore awakkk..xperlu compare2, unless awk mmg nmpk dia berbeza drpd org lain cthnya speech delay(ni belum lg utk umur skrg),xde eye contact,xsenyum balik bila awk senyum,kepala xboleh tegak,xpandai masuk jari dlm mulut..awk cek balik dkt buku pink,ikut perkembangan ank..

Normal sis, klau tak capai apa2 masa tummy time, itu yg merisaukan hehehe, your baby is doing good mommy. Just make sure, tiap kali dia sembam muka dia, youre there to monitor. Takut dia tak boleh nak angkat kepala ke apa kn. Tp baby berisi mmg susah sikit nak goyang sna sini. Jgn worry sgt ye! Your baby will get there, in sha Allah ❤️

relex sis setiap ank perkembangan x sama, ank sy dah 5 bulan lebih baru belajar mengiring.. biarlah dia njoy moment dia.. kita kene byk tolong dia.. jgn sbb kita stress tgok ank org lain da meniarap kita paksa ank kita meniarap jugak.. lex2 jekk.. semuanyaa perlukan proses n masa...

anak saya dah nak masuk 5bulan tak meniarap lagi 🤣 tapi mukin sebub ank sya pramatang kot .. gaya gaya nak meniarap pun xde eh pening 🤣

1y trước

sy 19hb ni 5bulan. blm Boleh lg meniarap..

anak sy umur 4 bulan sy biarkan dia tummy time. mmg tgn dy sllu msuk mulut.