Hi mommies. Nak tanya tali pusat bayi seeeloknya simpan atau tanam.

My mom suruh tanam. My mil pulak suruh simpan. Dalam dilemma jap

40 Các câu trả lời

tanam terus sis .. sbb tu salah satu anggota tubuh bdn .. kita berasal dari tanah n kembali pda tanah juga .. xperlu tanam dgn pensil n sbagainya .. tu org dulu² punya amalan .. kita xyah ikut dah .. even nak anak ramai lps tu tunggu nak tanam skli sbb nk bg ikatan adik bradik kuat tu smua xbleh nak percaya .. sbb kot mana pn adik bradik ni ibarat air dicincang xkan putus .. so jgn risau .. yg perlu kita risau cara didikan kita n cara kira besarkan anak² .. tu yg penting klu nak bentuk ikatan anak² tu kuat n teguh

mertua sy suruh simpan. nnti kalau ada next ank boleh satukan . tujuan bila adik bradik gaduh tak lama. ayah sy suruh simpan je.. mak sy xckp apa2.. tp bg sy mngarut karut marut je ikatan adik bradik laa hape la. dah cerai dri badan tanam jela. kalau potong kaki takkan nk simpan kakinya . sy rasa tli pusat anak sy dah reput dah. bukan sbb ikut advice mertua atau ayah,tp sbb takde ksempatan nk tanam

mak sy ckp suruh tanam. tp, die kata kalau kita rancang nk ada anak 2 @ 3 dan selebihnye, lebih baik tali pusat semua anak2 disamakan dan ditanam sekali supaya ikatan adik beradik kuat, dan akan bersama selamanye. sy pun x pasti kesahihannye. mgkn org dulu2 percaya mcm itu kot.

2y trước

kena tanam sis klu ikut kata ustaz. sbbnya tali pusat tu kan dlu bernyawa. setiap yg bernyawa kan bila dh mati kena kembalikan dekat tnh.

Tanam..sbb organ yg dh cerai dari tubuh bdn dikira bangkai dah..dlm islam x digalkna sinpan bngkai..yg suka bngkai "jin" so elak dari simpan dlm rmh..ikut mcm sranan agama kita lebih elok tanam.dlm islam dh tunjuk cara yg paling bersih.

Kalau ikutkan ustaz, kena tanam. Sebab tali pusat dikira as bangkai. Orang dulu2 suruh simpan. Tapi kepercayaan yang tak selari dengan agama, tak perlulah ikut. Tak ada istilah rapatkan hubungan adik beradik, utk kesihatan dan sebagainya.

Masa kecik2 tengok mak ayah simpan tali pusat yang dah kering tu . bila dah ada anak sendiri pun buat menda yang sama . bila anak dah besar sikit ada tgok ceramah ustaz tu cakap kena tanam pastu terus tanam

tanam, ibu. sebab tali pusat tu lama2 nanti jadi busuk mcm bangkai. nak tanam pun kena cuci dulu bg bersih pastu tanam dalam2 sikit jgn bg binatang boleh korek

tanam , sebab dah mcm kuku kalau panjang kenalah buang kan. kalau simpan sebab percaya yang bukan2 boleh jatuh syirik.. hati2

tanam.. benda tu pernah hidup dlm perut kita jd ibarat bangkai..klau nk malaikat rahmat masuk dlm rmh jgn simpan benda yg mengundang jin.. iblis.. syaitan dlm rmh..

WAJIB tanam sbb tali pusat tu dh kire bangkai https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

2y trước

sunat tanam sis..