BARUT BAYI

Hi mmy,nak tanya. Anak² mmy semua pakai barut sampai umur berapa ye? Dan kalau tak pakai,contoh pakai masa dalam pantang je. Masuk 2 bulan barut dah tak muat. Kalau tak pakai,bila bby besar nanti perut dia buncit tak? Harap mmy² yg ada pengalaman anak² ramai dapat jawab. Saya first bby. TQ #pleasehelp #firstmom #seriusnanya #firstbaby

15 Các câu trả lời

barut bkn ke utk panaskan perut baby, tutup pusat/perut supaya tak senang sejuk masuk angin kena kembung. rasa cm takde kaitan dgn perut buncit, tu bknnye bengkung 🤭 btw anak 1st sy pakaikan barut dlm sebulan. anak ke2 sy pakaikan smingu je, tu pn sebab utk jaga tali pusat dari bergesel baju/pempes. rasa barut cm tak membantu pun bab kembung baby sy. kembung tu actualy dtg dari cara baby masa menyusu dan tak burp. anak ke 2 ni sy lebih pentingkn utk burp dia lepas susu. kalau masih kembung juga sy just sapu minyak n buat urutan je. bedung pn sy pakaikan smingu je.

Barut baby nak elak dari colic problem. Pakai sampai mana boleh muat dan baby selesa. Baby saya sampai 3 bulan mcmtu sahaja. Bila dia dah pandai kentut sendiri, perut pun dah boleh biasakan dan tak kembung. Tp kena rajin sapu minyak TYT atau telon. Masalah baby kena colic tu nanti baby nangis2. Byk yang salahkan kata baby high demand tp actually tak selesa perut shj. Elakan kena colic, boleh cuba senam perut dan goyang kaki juga. Ada vid kat youtube 🍭

pendapat saya lah ye, berbarut atau tidak, baby still boleh kena angin/kembung. rajin urut perut dengan minyak, buat exercise for baby. saya haritu pun bila dah tak muat, tapi tak ingat berapa bulan, saya tak pakaikan dah. kesian baby berbekas2 pastu dia kuat berpeluh. tapi perut baby mmg booolat.

mmg betul ke x pakai barut nie perut baby akan buncit? bg sy mcm x make sense saja. bg sy normal la perut baby buncit ke depan dah kita bg die makan. kalau perut baby biasa saja, atau masuk ke dalam tu lg x normal, tanda die x cukup makan.

2y trước

Sama sis.. 🫢🫢 xbalut perut tp balut dada

ank sy xpernah pkai barut. bagi sy xda keperluan..perut buncit xda kena mengena dgn pemakaian barut msa kecil. nak elak perut kembung pun tak logik... klau nak elak perut kembung kena belajar teknik senaman basikal pada ank..

mana ade istilah perut bby buncit tak pakai barut , anak sy ok jee dah 9m ni pakai 2 minggu je masa dlm pantang sbb dah ikat pon terbuka hahahaha ok jee tkde masalah pon awak. risau masuk angin je dah dlm pntang kan

tak pasti lah pulak. tapi anak saya start lepas pantang dah tak pakai barut. sbb bby lahir besar,dapat pakai barut sekejap je. lepas tu dah tak muat. malas nak beli barut lagi 😂

Pkai dlm seminggu dua ja.. but make sure urut perlahan perut bby setiap kali lepas mandi, dan sebelum tidur..selalu kayuh perlahan kaki bby..in shaa allah tak kembung

xpakai dan xbuncit pn.. ramai bayi yg menghabiskan masa dlm nicu/scn xdpt pkai barut. Tp perut dorg ok... so sis fikirla logiknya dimana.

baby sye pki brut sekali due je .. pastu sye gunaa cream youbaby untuk elak dye kembung.. alhamdullillah tak de la kmbung ..